Rekordhandel med varer fra Israel

Norge handler med Israel som aldri før. Så langt i år har handelen passert en milliard kroner.

– Norsk handel med Israel er ikke stor, men har lenge vært i betydelig vekst. De ferskeste tallene bekrefter dette, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten til Dagen.

Importen stiger mest

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at importen fram til 1. juni var på 555 millioner kroner, som er en økning på 28,5 prosent i forhold til rekordåret i fjor. Bare i løpet av april ble det importert varer for over 200 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig steg eksporten av norske varer til Israel med 22 prosent så langt i år.

– Skuffende

Palestinakomiteen er lite glad for at handelen med Israel når nye høyder.

– Dette er svært skuffende, fordi man belønner et land som bryter menneskerettighetene. Israel burde i stedet endre sin politikk overfor palestinerne, sier leder Kathrine Jensen til Dagen.

Hun viser til at det blant annet selges mye frukt og grønt fra Israel.

– En del av produktene kommer fra okkupert område, og det har vært en utfordring å få merket disse varene skikkelig, sier Jensen.

Olje og gass

Samtidig mener hun at handelen mellom Norge og Israel er marginal.

– Det er andre typer samarbeid som er mer bekymringsfullt. Ikke minst at statsråd Tord Lien presser på for å utvide samarbeidet innen olje- og gass. Dette er et engasjement som går på tvers av UDs syn om at den israelske oljen og gassen ligger i omstridte områder, som også går inn i palestinsk sektor, sier Jensen.

Naturlig med Israel-handel

Ola H. Grytten peker på at i tillegg til den offisielle statistikken fra SSB, kommer en rekke produkter fra andre land som innehar komponenter fra Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne delen av handelen med Israel er i praksis størst. Det er så og si umulig å ikke handle med Israel på denne måten, sier han.

Professoren ved Handelshøyskolen i Bergen mener det er naturlig at to modne økonomier som Norge og Israel – der begge er demokratier og har stor utenrikssektor – handler med hverandre.

– Handelen med Israel skyldes at begge land har gode produkter som de andre vil ha. Det overskygger både boikott og kampanjer for dette, sier Ola H. Grytten.

– Gledelig og hyggelig

Jørund Rytman (Frp) er leder for Israels venner på Stortinget, og han ser veldig positivt på at handelen med Israel stadig øker.

– Det er både gledelig og hyggelig at det går riktig vei, og jeg har ingen tro på at det vil snu i fremtiden, sier Rytman.

Han viser blant annet til at i september sender Norge en større delegasjon til Israel med representanter fra politikk og næringsliv.

– Hvorfor tror du at handelen med Israel stadig går oppover?

– Det er vanskelig å svare eksakt på, men mer dialog og samtaler mellom Norge og Israel skaper nye muligheter på begge sider. Vi ser i dag at både norske og israelske politikere er interessert i mer handel mellom landene, svarer Jørund Rytman.