DRILLING: De siste månedene er opprørspoliti flere ganger satt inn mot demonstranter i Brasil. Bildet er fra en politiøvelse i forkant av VM. Foto: Yasuyoushi Chiba / AFP / NTB Scanpix

Demonstrasjoner kan skygge for fotballfest

I månedsvis har det vært store demonstrasjoner mot måten VM arrangeres på. Det er stor spenning om demonstrasjonene vil fortsette under selve verdensmesterskapet.

I kveld sparkes det 20. verdensmesterskapet i fotball i gang. I åpningskampen på Arena Corinthians i Sao Paulo møter vertsnasjonen Brasil Kroatia.

I løpet av én måned skal det i 12 byer spilles 64 kamper før finalelagene møtes og verdensmesteren kåres på Maracana stadion i Rio de Janeiro søndag 13. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Enorm pengebruk

Fotball-VM er – som sommer OL i Brasil om to år vil være det – en mulighet for brasilianere å rette verdens oppmerksomhet mot den store sosiale nød og fattigdom som finnes i verdens femte største land.

Tre av fire brasilianere skal ifølge enkelte målinger være imot, ikke at det arrangeres et fotball-VM i Brasil, men formen arrangementet har fått, og spesielt da den enorme pengebruken: De siste anslagene går ut på at prislappen på VM-arrangementet vil bli på over 100 milliarder kroner – det er langt over det dobbelte av det VM i Tyskland i 2006 kostet.

Brasil i en særstilling

Brasil er i en særstilling i fotball-VMs historie. Landet er eneste nasjon som har deltatt i samtlige 19 verdensmesterskap fra 1930 til 2010 (andre verdenskrig stoppet VM i 1942 og 1946), og det brasilianske laget er også VMs mestvinnende nasjon med fem VM-titler (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) og har i tillegg to andreplasser (1950, 1998).

De to siste verdensmesterskapene har imidlertid vært en skuffelse for Brasil, VM deltakelsen endte både i 2006 og 2010 i kvartfinalen. Brasil er dessuten – og vil forbli – eneste nasjon som har vunnet VM-pokalen, kalt Jules-Rimet-pokalen, etter FIFAs første president, til odel og eie. Det skjedde da brasilianerne vant VM for tredje gang i 1970.

Da Italia i 1982 vant VM for tredje gang, fikk italienerne imidlertid ikke VM-trofeet til odel og eie, denne ordningen ble avskaffet i 1974. Etter det får VM-vinnerne beholde pokalen bare i ett år (om de da ikke forsvarer den) til odel og eie må de nøye seg med en forgylt kopi av originalen.

Les også: Bibeltimer skal forebygge politivold i Brasil

64-år gammel skam

Det er ikke bare de etter brasiliansk standard dårlige resultatene fra de siste to verdensmesterskapene Brasils VM-lag skal revansjere de neste ukene.

Den store revansjen gjelder endelig å kvitte seg med et 64 år gammelt spøkelse: Det ydmykende nederlaget (1-2) i VM-finalen 16. juli 1950 på hjemmebane mot lille Uruguay for øynene på over 200.000 tilskuere på det den gang nye og imponerende Maracana stadion, det bitreste øyeblikk i brasiliansk historie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nederlaget ble for øvrig språkskapende: Portugisisk fikk nyordet «Maracanaco», et ord som inneholder følelsen av både skam, sjokk og vantro, oppkalt etter stadionnavnet. Bare en VM-seier 13. juli på det samme kultstadion i Rio de Janeiro kan få Brasils fotballgale befolkning til endelig å glemme «maracanaco».

Les også
Dette tegnet forener tusenvis
Les også
Bibeltimer skal forebygge politivold i Brasil
Les også
Ny sjømannskirke åpnet i Rio de Janeiro
Les også
Misjonær misbrukte barn i Amazonas