Nesten 800 båtflyktninger er om bord på norske Siem Pilot etter flere redningsaksjoner mandag. Foto: Kripos / NTB scanpix

– Stolt av norsk redningsskip

Sjefen for den norske innsatsen i Middelhavet er «utrolig stolt» av jobben mannskapet på Siem Pilot har gjort for å redde båtflyktninger. Han sier oppdraget gir et ekstra perspektiv på livet.

– Det er en liten reality check å være med på dette. Det er langt fra danskebåt og sydenferier, sier styrkesjef Tore Barstad til NTB tirsdag. Siem Pilot er på vei til Catania på Sicilia med 770 båtflyktninger som ble reddet på vei til Europa over Middelhavet.

Etter å ha drevet trening, er han fornøyd med at skipet og besetningen er i gang med den egentlige jobben: å redde desperate mennesker på vei over havet mot Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fantastisk gjeng

– Det er veldig godt – og viktig – å komme i gang. Hittil har vi brukt relativt lang tid på å forberede oss og øve, og nå har vi fått satt det ut i praksis.

Barstad forteller at det er essensielt å lykkes når man med tegn og signaler skal redde 400 mennesker opp fra en båt som måler beskjedne 13 ganger 4 meter.

– Når man ikke har noe felles språk, er det ekstra viktig at tegn og signaler sitter og at alle gjør som de skal og som de får beskjed om.

Det gjorde det om bord på Siem Pilot mandag, og Barstad får ikke rost mannskapet sitt nok etter innsatsen.

– De har jobbet hardt for å lykkes, og jeg er utrolig stolt av alle om bord. Hvis dette var en eksamen, tror jeg ikke det finnes høye nok karakterer til å yte dem rettferdighet, sier styrkesjefen på telefon fra Middelhavet.

Han forteller om en «fantastisk gjeng», satt sammen av militære, politi og sivile, som har jobbet sammen for å løse en felles oppgave.

– Det er imponerende å se dem stå på, finne løsninger og bruke det vi har øvd på.

Tar vare på 770

Skipet står nå mot Catania på Sicilia, der Barstad venter på klarsignal for å sette flyktningene i land. Han regner med å være fremme ved sjutiden onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Inntil da består oppgaven om bord i å ta seg av 770 flyktninger som er hentet opp fra skrøpelige farkoster på en farefull ferd. De første flyktningene ble reddet fra en trebåt like utenfor Libyas kyst, bare 30 nautiske mil nord for hovedstaden Tripoli.

Barstad sier de blir godt ivaretatt om bord på Siem Pilot og at alle får vann og mat.

– Det er god stemning på dekk, og det er noen glade ansikter å se. Mange er lettet, noen er mer betenkte og noen bære tydelig på en bagasje vi knapt kan forestille oss. (©NTB)