Listhaug frykter asylshopping i Europa

Det er ikke mulig å hoppe av kappløpet om å ha den strengeste asylpolitikken i Europa, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Så lenge relokaliseringen i Europa ikke fungerer, er det noen få land som er svært attraktive. Norge er ett av dem, slår Listhaug fast.

Landene i EU har fått kritikk fra flere hold for å ha satt i gang et kappløp om å ha den strengeste asylpolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Listhaug viser til at flere østeuropeiske land har sagt seg villige til å ta imot flyktninger, men at de ikke vil dit.

– Det har utviklet seg en form for asylshopping, der flyktningene selv ønsker å velge hvilket land de vil komme til, som har gode velferdsordninger og demokrati, sier hun.

Innstramming over påske

Asyl- og innvandringspolitikk sto på dagsordenen da innvandringsministeren fredag møtte Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland.

Jagland er kritisk til flere av innstrammingstiltakene som Listhaug har foreslått, og mener at strengere krav til familiegjenforening, bruk av midlertidig opphold for mindreårige og retur av flyktninger på grensen bryter med forpliktende internasjonale konvensjoner.

– Vi merker oss innspillene. Nå jobber vi for å få lagt fram innstrammingsforslagene over påske, sier Listhaug, som igjen understreker at en «bærekraftig innvandringspolitikk» er det viktigste for regjeringen.

Hun lover imidlertid at forslagene vil være innenfor de konvensjonene som Norge har undertegnet.

– Det er viktig for oss at vi skal holde oss innenfor de konvensjonene som vi har forpliktet oss til å følge, og det kommer vi til å sørge for når vi legger fram proposisjonen for Stortinget, sier hun.

– Tydelig rettspraksis

Jagland har tidligere gått hardt ut mot flere EU-land for grepene de har tatt for å bremse flyktningstrømmen, som stenging av grenser og retur uten asylbehandling. Dette er i strid med EUs menneskerettighetskonvensjon og Flyktningkonvensjonen, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han poengterer også at menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dannet en tydelig rettspraksis når det gjelder familiegjenforening.

– Den bør man helst ikke komme i konflikt med, sier han.

Jagland er på sitt første offisielle besøk i Norge som Europarådets generalsekretær. Han skal senere fredag ha møter med justisminister Anders Anundsen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H).