Klar visjon: – Verdibanken ble etablert med en klar visjon i 2003. Den er ikke mindre aktuell i dag enn da, sier Helge Etnestad. Han er leder i representantskapet i Verdibanken og har vært med siden starten. Foto: Birgit Opheim

Ikke bekymret for 
endringer i Verdibanken

I sommer skiftet halvparten av Verdibankens aksjer eier. Forrige måned fikk banken ny administrerende direktør, og nå er nesten hele styret byttet ut.

20. oktober hadde det nye styret i Verdibanken sitt første møte. Fem dager tidligere ble det avholdt representantskapsmøte iVerdibanken. Ifølge bankens nettside var formålet «å sikre en styresammensetning som reflekterer den siste tids endring blant bankens eiere».

Styreleder Roy Wareberg ble bedt om å gå av. Han hadde bare sittet i 11 måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det var kort tid. Det er mange prosesser som tar tid i en bank, og særlig siden det ikke kom ny administrerende direktør før 1. september var det utfordrende å gjennomføre effektivt det som styret anså som nødvendig, sier Wareberg til Dagen.

Han ble byttet ut med Helge Dalen i Byholt AS som med sine 8,10 prosent av aksjene nå er den nest største eieren i Verdibanken.

Den nye styrelederen har ikke tidligere vært verken aksjonær eller tillitsvalgt. Med seg har han bare John Tamlag og Ingvild Berlin Kalleberg fra det gamle styret.

Meglerhus ringte rundt

Det hele begynte i sommer med at Norne, et av landets ledende meglerhus for sparebanker, ringte rundt til mange av eierne i Verdibanken.Flere ble overtalt til å selge sine aksjer. Blant disse var Opplysningsvesenets Fond og Oslo Kristne Senter.

Inn kom blant annet Kragerø Sparebank som nå er største aksjonær med 9,99 prosent av aksjene, Byholt AS som driver med eiendomsutvikling og finansiell virksomhet, og Alfred Berg Kapitalforvaltning (7,65). I sommer har totalt rundt halvparten av aksjene i banken skiftet eier.

– Vi ventet ikke at alt skulle komme samtidig, men det er naturlig at noen etter elleve år gjør nye vurderinger og endrer strategier, sier Helge Etnestad, leder i representantskapet. Han har vervet i Verdibanken gjennom sitt engasjement i Elihumenigheten i Tønsberg som har vært med fra starten.

– Lojale aksjonærer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etnestad presiserer at banken fremdeles har 300 lojale aksjonærer selv om noen av de største har trukket seg ut.

– I antall personer, menigheter og organisasjoner har de fleste aksjonærer blitt værende, påpeker han.

Representantskapslederen vil ikke spekulere i årsaken til at de store har solgt seg ut.

– En stor aksjonær har gått konkurs, og noen menigheter trenger penger, mens andre har vurdert at de nå vil bruke sin energi i annen type virksomhet.

Han konstaterer at det er ulike nye aktører på eiersiden som ikke har vært med før, men velger å se positivt på det:

– Banken har alltid ønsket seg større bredde og nedslagsfelt. Vi har fått to banker og flere finansielle institusjoner som har gått inn med betydelige aksjeposter. Det er en tillitserklæring til Verdibanken og viser at det er flere enn en avgrenset krets som har tro på konseptet og bankens fremtid.

– Ifølge meglerhuset Norne som eies av 14 sparebanker og har 79 tilknyttede banker, ønsker flere banker å overta eller slå seg sammen med andre banker. I hvilken grad er det grunn til å tro at det er ønske om overtakelse som ligger bak de store aksjekjøpene?

– Det spekulerer vi ikke i nå. Vi er opptatt av å drive banken med dens egen målsetting. Vi har ingen strategi for å slå oss sammen med andre slik situasjonen er nå, og jeg vil ikke spekulere i hvordan andre tenker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Helge Etnestad vedgår at bankverdenen er veldig omskiftelig.

– Jeg vil ikke si at en sammenslåing aldri vil skje, men det er et stort potensial for å bli større på bankens eget grunnlag.

Kontinuitet

– Halvparten av bankens eiere er nye, banken har ny administrerende direktør og sist uke ble nesten hele styret byttet ut. Hvor dramatisk er dette?

– Dramatisk er et galt uttrykk. De nye aksjonærene ønsker å påvirke driften og har fått inn noen de ønsker i styret. Per Morten Ødegaard var assisterende banksjef de første årene og kjenner banken fra starten. Han representerer på den måten en form for kontinuitet, og det er viktig.

– Det er nå mange profesjonelle aktører blant de største aksjonærene. Er det ikke fare for at de vil endre Verdibankens profil?

– Generalforsamlingen bestemmer om retningslinjene skal endres, men det har overhodet ikke vært noen som har satt slike tema på dagsordenen, og det er ingen grunn til å tro at det skal skje nå. Det blir spekulasjoner å tillegge andre mennesker holdninger eller meninger som de ikke uttaler, sier han.

– Eierne bestemmer

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidligere styreleder Roy Wareberg presiserer at det ikke har skjedd noe ureglementert. Han innrømmer imidlertid at det var en overraskelse at «alt gikk så fort», og at personer som var med og etablerte banken solgte så plutselig.

– Det kom inn en eierkrets som ingen av oss kjente og som heller ikke kjente planene til Verdibanken.

– Hvordan vil det påvirke banken at det er kommet inn så mange profesjonelle aktører uten kristen profil?

– Det må de nye eierne si noe om.

– Men de nye er vel bundet av idéen bak banken?

– Ingen er bundet av noe om de bare er mange nok, og det er til enhver tid eierne som må og skal bestemme.

Pondus

Svein Andersen, grunnlegger av Hermon forlag, har tidligere vært både i styre og representantskap i Verdibanken. Han har en aksjepost som han har sittet på like siden banken ble etablert. Andersen er ikke urolig for bankens fremtidige profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fremtiden vil vise. Jeg er ikke spesielt urolig. Det er profesjonelle bankfolk som har kjøpt aksjeposter, sier han til Dagen.

Menigheten Norge for Kristus er den 20. største aksjonæren med 0,91 prosent av aksjene. Pastor Arne Lund har vært med i Verdibanken siden etableringen, og avslo sommer-tilbudet fra meglerhuset Norne om å selge sine aksjer.

Til Dagen sier Lund at det er fint at det kommer aktører fra finansbransjen som «kan dra inn den nødvendige egenkapital».

– Den må dobles i volum for at Verdibanken skal få pondus, og da er det bedre at nye banker kommer inn.

Ola H. Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, er en av de nyvalgte styremedlemmene i Verdibanken. Grytten forteller at han har takket ja til vervet fordi banken er i ferd med å komme på rett kjøl. Særlig er han fornøyd med innsatsen som avgått styreleder, Roy Wareberg har gjort.

– Desssuten er dette en bank som jeg finner interessant.

– Er det fare for profilendring med de tunge profesjonelle aktørene på eiersiden?

– De har sagt at de står inne for retningslinjene til banken. Det er avgjørende for meg for at jeg skal være med i styret, svarer Grytten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Må tjene penger

Ny styreleder Helge Dalen avviser at det er grunn til å være redd for profilendring i Verdibanken. Hans viktigste oppgave fremover blir å få en solid drift i banken.

– Skal vi ha mulighet til å gi noe tilbake til samfunnet, må vi tjene penger. Banken har slitt med inntjeningen de siste årene, sier han.

At det kommer både ny styreleder og ny administrerende direktør samtidig med at banken får mange nye eiere er han ikke urolig for.

– To av de gamle styremedlemmene blir med videre, og dermed er kontinuitet ivaretatt. Det er dessuten kommet inn tre nye styremedlemmer med tung bankbakgrunn, og det er nødvendig i den fasen banken er i nå.

Dalen har også tro på et godt samarbeid med nyansatt direktør.

– Han har også bankerfaring fra før, både i Verdibanken og andre banker, og jeg tror dette blir et godt team. Vi har hatt ett styremøte, og nå ser alle fremover, både i administrasjonen og styret.