FLYTTET: Dødssyke Brittany Maynard har flyttet fra California til Oregon for å kunne benytte muligheten til dødshjelp som delstaten innførte på 90-tallet. Nå bruker hun sine siste dager for at også resten av USA skal innfører en liknende ordning. Foto: Familien Maynard / AP / NTB Scanpix

Brittany (29) skal dø lørdag

En, ung kreftsyk kvinne i USA vil dø 1. november. Det har satt ny fart i dødshjelps-debatten.

Den amerikanske kvinnen Brittany Maynard (29) fikk i januar beskjed om at hun har en uhelbredelig hjernesvulst som gir henne få måneder igjen å leve. Hun frykter at svulsten også vil føre til store smerter.

Hun har via sosiale medier gjort det klart at hun ønsker seg en «fredelig og smertefri» avslutning på livet. Derfor har hun flyttet fra California til Oregon sammen med mannen og familien. Fordi Oregon er en av fem amerikanske delstater som tillater legeassistert selvmord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun vil løse opp en stor mengde sovetabletter i et glass vann, drikke og sovne inn for alltid.

Heftig debatt

Maynards ønske om å ende livet sitt har skapt en voldsom debatt verden over. Det kommer av at hun har ført en offentlig kampanje, via Facebook, for at retten til døds​hjelp skal innføres i alle amerikanske stater.

I tillegg har hun invitert hele verden til å følge sine siste dager via hjemmesidenthebrittanyfund.​org.

Torsdag 23. oktober la Brittany ut en reaksjon på hjemmesiden sin etter at to leger hadde diskutert hennes valg i et TV-program. Brittany mente at debatten foregikk på helt gale premisser og hadde behov for å presisere:

– Jeg har tatt mine avgjørelser basert på egne ønsker, klinisk forskning, valg, diskusjoner med leger og logikk. Jeg er ikke deprimert eller suicidal. Jeg har hatt styringen over mine valg og har tatt kontrollen over en skremmende, dødelig sykdom ved hjelp av min egen menneskelige logikk, skriver den amerikanske kvinnen.

I Norge fikk dødshjelpsdebatten ny fartda en 88 år gammel kvinne for noen uker siden var ute i media og ba om dødshjelp. Hun hadde hatt flere hjerneslag, var mentalt oppegående, men fysisk helt hjelpeløs.

Les også:Flere vil ha hjelp til å dø

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sterke reaksjoner

Brittany Maynards dødsønske har også resultert i mange sterke reaksjoner internasjonalt. Joni Eareckson Tada, redaktør av magasinetThe Christian Institute on Disability, har uttalt at det er helt galt at et menneske gjør seg til herre over egen død.

– Jeg tror at Brittany mang​ler en kri​tisk faktor i sin døds​formel: Gud. Reisen som vi alle skal gjøre til den andre siden av døden, er den viktigste begivenheten vi skal igjennom. Dessverre har tre land og fem sta​ter fast​slått at enkeltmennesker selv kan gjøre dette valg. Det er det som skjer når Gud blir over​sett: Den moralen som har vei​ledet samfunnet begynner å smuldre opp, skriver Eareckson Tada.

På nettsidenCatholic On​li​ne skriver presten Adele M. Gill fra Maryland at aktiv døds​hjelp ikke er i overensstemmelse med troen på Gud.

– Jeg synes ikke denne kvinnens plan om å avslutte livet for tidlig er modig. Tvert i​mot. Det er snare​re en selvdestruktiv og sel​visk handling å avslutte eget liv før Guds per
​fekte timing.

Smitteeffekt

– Det går ikke an å bare drepe en, hevder kommentatoren Eric Metaxas i den kristne, amerikanske nyhetstjenestenBreakPoint.

Hans poeng er at når man først har åpnet for aktiv dødshjelp, vil smitteeffekten være stor og utviklingen blir umulig å stanse eller snu. Metaxas viser til tall fra Nederland der antall tilfeller av dødshjelp har økt med 151 prosent i løpet av syv år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Metaxas viser til direktøren i aksjonen «Care nor Kill», dr. Peter Saunders. Han har uttalt at det vi ser i Nederland er en trinnvis utvidelse av aktiv dødshjelp, med en gradvis utvidelse av kategoriene over hvilke pasienter som skal inkluderes i ordningen.

– Det Saunders kaller en «trinnvis utvidelse» tror jeg det er rimelig å kalle en skikkelig dominoeffekt, skriver Eric Metaxas.

I følge den danske nettsidenetik.dk, har tallene i Belgia vist samme utvikling. De siste to årene har det vært en spesielt stor økning i tallet på aktiv dødshjelp. Den store endringen skjedde fra 2010 til 2013 med en dobling i tallet fra 953 til 1807.

Joni Eareckson Tada avviser at valget som Brittany Maynard har gjort er personlig eller privat.

– Hennes avgjørelse har ført til en omstart for den heftige debatten om legeassistert selvmord bør innføres i flere enn de fem statene som tillater det i dag. Tilhengerne av Brittanys valg bruker allerede hennes historie som grunnlag for å fremme sin agenda om den såkalte «retten til en verdig død», skriver Tada.

Fire land

Nederland, Belgia, Sveits og Luxembourg er de fire landene som hittil har åpnet foraktiv dødshjelp. Debatten som Maynard utløste, har brakt for dagen at det kan komme forslag om legalisering av dødshjelp både i Storbritannia og Danmark i løpet av høsten.

Her i landet er detkun Fremskrittspartiet som har tatt dødshjelp inn i programmet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.