En palestinsk brannmann deltar i slukningsarbeidet ved Gazastripens eneste kraftverk. Brannen brøt ut da drivstofftanker med flere millioner liter diesel ble truffet i et israelsk angrep. Foto: Reuters/NTB scanpix

180.000 i Gaza håper FN kan beskytte dem

Svart røyk veltet tirsdag opp fra Gazas eneste kraftverk etter israelske angrep. Over 80.000 mennesker har søkt tilflukt i FN-bygningene under offensiven.

Natt til tirsdag var en av de blodigste så langt i krigføringen mellom Israel og de væpnede gruppene på Gazastripen. Minst 24 mennesker ble drept i israelske angrep, ifølge lokale kilder.

– Plutselig falt rakettene som regn. Vi forlot hjemmene våre alle sammen. Noen løp i én retning, noen løp en annen vei. Ingen visste hvor de skulle dra, forteller Mohamed al-Dalo, som bor i Gaza, til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også drivstofftankene til Gazastripens eneste kraftverk ble truffet. På morgenen sto anlegget i full fyr, og svart røyk steg opp mot himmelen. Dermed var store deler av Gazastripen uten elektrisitet.

Barn drept

Store skader på kraftlinjene mellom Gazastripen og Israel har også bidratt til å svekke strømforsyningen, noe som i sin tur rammer vannforsyningen i mange boligområder.

– Fem av ti av de israelske strømlinjene til Gazastripen er skadd på grunn av israelsk bombardement, og det er fortsatt ikke mulig å ta seg fram til disse områdene for å reparere dem, sier Fathi al-Sheikh Khalil, visedirektør i etaten som har ansvaret for strømnettet i det palestinske området.

Blant dem som ble drept i bombeangrepene natt til tirsdag, skal det ha vært ni kvinner og fire barn. Mens israelske droner fløy over husene, ble Gaza by rystet av kraftige eksplosjoner med få minutters mellomrom.

Frykt og panikk preget igjen området etter at partene hadde hatt en uoffisiell pause i kamphandlingene i helgen.

En av boligene som ble ødelagt, tilhørte Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh, som var palestinsk statsminister i 2006. Huset var tomt, og ingen ble skadd i dette angrepet.

– Flyktningkrisen forverret

Så mange som 182.600 mennesker har søkt tilflukt i FN-bygninger på Gazastripen, ifølge FNs organisasjon for palestinske flyktninger UNRWA. Dette tilsvarer rundt 10 prosent av befolkningen i det palestinske området.

– En natt med opptrapping i volden har forverret flyktningkrisen i Gaza, skriver UNRWA på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelske militære kilder opplyser at de angrep om lag 70 mål i løpet av natten. Både det lokale finansdepartementet og bygningene til Hamas' radio- og TV-stasjon ble rammet.

Også de væpnede palestinske gruppene fyrte av raketter, og luftvernsirenene ga gjenlyd i Tel Aviv og flere andre israelske byer.

Israelerne meldte ikke om noen drepte eller sårede i løpet av natten. Men mandag kveld ble fem israelske soldater drept da væpnede palestinere tok seg inn i Israel gjennom en tunnel og skjøt raketter mot et militært vakttårn. Tidligere mandag ble fem andre israelske soldater drept.

Så langt i konflikten er over 1.100 palestinere drept, de fleste av dem sivile. På israelsk side er 53 soldater og tre sivile drept.

Les også
Leger anklager Mads Gilbert
Les også
Hat mot Israel, hat mot jødene
Les også
Her er Israels' bevis