INNLEDERE: Tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, Kjell Dragnes (t.v.) og journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen innledet Kringkastingsrådets debatt om NRKs dekning av Gaza-krigen. Foto: Tor Weibye

– Kritikken av Gaza-dekningen er urettferdig og uholdbar

Det sa tidligere utenriksredaktør i Aftenposten, Kjell Dragnes, da han innledet debatten i Kringkastingsrådet i dag.

* Bli med idebatten på Dagens Facebook-sider

Temaet for debatten var 50 brev som alle klager på statskanalens dekning av konflikten mellom Israel og palestinerne.Møtet vises direkte på nrk.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De siste dagene har det kommet inn 25 klager på e-post til rådet der det hevdes at NRKs jorunalister er for Israels-vennlige i sine reportasjer.

Det skjedde etter at det ble kjent at det tidligere hadde kommet inn like mange klager som gikk på at NRKs reportasjer var for palestina-vennlige og anti-ísraelske.

Dragnes sa at det ikke nytter å skyte på pianisten om man ikke liker musikken:

– NRKs journalidster fortjener honnør for det de har levert fra sommerens tragiske krigsutbrudd, ikke kritikk. Det er ikke de som har komponert musikken, sa Kjell Dragnes.

Les Dagen-redaktør Tarjei Giljes kommentar:NRK gjør det lettere for seg selv

Lik dekning

Journalist i Dagens Næringsliv, Bjørn Gabrielsen, sa i sin innledning at NRKs dekning av Gaza-krigen ikke skiller seg  enormt fra andre vestlige mediers dekning.

– Men hvorfor har man da et element som alltid klager og ikke synes det er godt nok? Jeg tror det kommer av et sterkt eierforhold til både NRK - og også til konflikten. Derfor blir folk engasjert når NRK ikke speiler deres egne holdninger, sa Gabrielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om dimensjonene av dekningen sa han at i Syria døde like mange på to dager som under hele Gaza-krigen.

– Men omfanget av dekningen er en avgjørelse som NRK ikke har tatt i et vakuum. Vi lever i en levende medieverden, og det ville vært veldig rart om man bare skulle sende noen bilder fra Reuters, uttalte journalisten.

Les også:Importøkning fra Israel til tross for krig i Gaza

Alle slapp til

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sa i sin første kommentar at deres egen gjennomgang av dekning av Gaza-krigen viser at både de palsetinske og israelske stemmene slipper til hele veien.

– Det betyr ikke at dekningen er perfekt. Det gjøres feil hver dag og det kan falle uttalelser som man skulle ønske annerledes og som både jeg og Sisdel Wold har beklaget i sommer, sa Kalbakk.

Han la til at det tjener Israel til stor ære at de er det eneste land i verden som han vet om som slipper inn journalister i en krigssituasjon. og lar dem rapportere fritt og ubundet.

– Men det betyr også at vi får mulighet til å møte krigens ofre, se krigens grusomheter på nært hold. Den muligheten har vi ikke i Syria. Det er bra at Israel er åpen om hvordan den fører sine kriger, men det betyr også at de får kritikk, sa Kalbakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gaza hets og sosiale medier

Sidsel Wold (NRK), Vebjørn Selbekk (Dagen), Conrad Myrland (MIFF), Håkon Borud (Aftenposten) og Per Arne Kalbakk (NRK) møttes onsdag kveld i Litteraturhuset i Oslo til debatt over temaet «reportere i kryssild».Du kan se hele debatten i opptak her.