At den svenske regjeringen vil anerkjenne Palestina som en egen stat, har vakt oppsikt internasjonalt og glede hos den palestinske presidenten Mahmoud Abbas (nummer to fra høyre). Her deltar han i et møte med Fatah på Vestbredden. Foto: Thaer Ghanaim / Reuters / NTB scanpix

Löfven får ikke nordisk støtte for Palestina-utspill

Ingen av de nordiske landene vil anerkjenne staten Palestina nå, slik den svenske regjeringen har varslet den vil gjøre.

– Vi tror på en tostatsløsning, men vi kan ikke anerkjenne en palestinsk stat før det er forhandlet fram en løsning, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse med nordiske og baltiske statsministre i Stockholm mandag kveld.

Både Danmarks Helle Thorning-Schmidt og Finlands Alexander Stubb sa de deler dette synet. Alle understreket at deres ambisjon er at palestinerne en dag skal få en egen stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les Erik Selles kronikk: Tostatsløsning, en fredsillusjon

– Tiden renner ut

Den svenske regjeringen informerte mandag utenrikskomiteen i Riksdagen om at Sverige i løpet av kort tid vil anerkjenne staten Palestina.

– Vi vil sørge for å få to parter som er mindre ulike, slik at vi kan få en reell forhandling som fører fram til en tostatsløsning. Tiden holder på å renne ut, sier Löfven til nyhetsbyrået TT.

– Den strategien som har vært fulgt hittil, har ikke vært vellykket, nå gjelder det å gjøre noe annet, føyer han til.

– Forhastet

Den borgerlige opposisjonen kritiserer regjeringen og anser at avgjørelsen bryter med svensk praksis for anerkjennelse av stater. Både Moderaterna og Folkpartiet kritiserer både regjeringens håndtering av saken og selve beslutningen.

– Det er forhastet, ubalansert og klossete håndtert, sier Folkpartiets leder Jan Björklund. Han mener Sverige har gitt avkall på en balansert håndtering av konflikten mellom Israel og Palestina.

Les også
Tostatsløsningen – en fredsillusjon
Les også
AUF-lederen vil ikke beklage uttalelser
Les også
Reagerer mot Israel-kritikk på konfirmantleir
Les også
Egypt utsetter Gaza-samtaler etter Sinai-angrep
Les også
Kvinne døde etter terrorangrep i Jerusalem
Les også
Lærte jødehat på kristen skole i SyriaFem kampsaker