EPIDEMI: En kvinne i Liberias hovedstad Monrovia betrakter helsearbeidere som forbereder seg på å gå inn på Duwala-markedet for å hente ut en død person som er etterlatt der med symptomer på ebola. I følge rapporter blir situasjonen i byen stadig mer kritisk.

Ebola-ofre ligger døde 
i gatene i Liberia

Pastor rapporterer om fryktelige tilstander i Liberia med døde ebolaofre i gatene. Epidemien forsinker Mercy Ships.

I et e-brev til kristne kontakter i Norge, skriver pastor Clinton T. Gbawoh at situasjonen er fortvilet.

– Jeg var vitne til at en mann kastet opp på gaten her i byen og mennesker rundt ham prøvde å tilkalle et akutthelse-team, men ingen kom for å hjelpe ham så lenge jeg var der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han forteller at mennesker som er døde avebola blir kastet ut på gatene og at folk dør i hjemmene sine fordi landets helsemyndigheter ikke er i stand til å håndtere situasjonen.

– Jeg takker Gud for at det nå er medisinsk ekspertise på vei, skriver pastoren.

Han legger til at prisene på dagligvarer øker hver eneste dag.

– Ved Guds nåde har familien min det bra, skriver Clinton T. Gbawoh.

Bare en bløff

I følge NTB tror mange innbyggere i Liberia og Sierra Leone at ebolasykdommen bare er en bløff og mange tror at viruset ble oppfunnet i Vesten for å drepe afrikanere. I følge det franske nyhetsbyrået AFP illustrerer dette godt de enorme vanskene som helsemyndighetene står overfor når de skal bekjempe den dødelige epidemien som herjer i Vest-Afrika.

I helgen ble et isolat med ebola-pasienter i Monrovia angrepet av ungdommer som skrek skjellsord mot president Ellen Johnson Sirleaf og ropte «Det fins ikke noe som heter ebola». 17 pasienter med diagnostisert ebola og samtlige sykepleiere rømte fra klinikken som var opprettet på en skole.

I følge en talsmann for helsemyndighetene vil alle som rømte trolig dø i løpet av kort tid Mange flere vil bli smittet, ikke bare av dem, men av madrassene og sengetøyet som ble stjålet. Også angriperne har trolig påført seg selv smitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjelp på vent

Ebola-epidemien sørger også for at hardt tiltrengt helsebistand til Vest-Afrika må settes på vent.Verdens største hospitalskip, African Mercy, ligger i havn på Tenerife uten å kunne sette kurs mot Afrika.

Skipet, som har vært inne til en årlig overhaling, ligger uvirksomt med 400 frivillige fra 40 nasjoner ombord. Det skulle startet på sitt 10 måneder lange oppdrag i forrige uke. Første ankomsthavn var Cotonou i Benin.

I følge en melding fra organisasjonen Mercy Ships, er avgangen utsatt i påvente av mer informasjon i forbindelse med at smitten nå er kommet til Benins naboland Nigeria.

I april ble organisasjonen tvunget til å avlyse det planlagte oppholdet i Guinea, landet der ebola-utbruddet skjedde i desember i fjor.

I følge Mercy Ships er hospitalskipet ikke egnet til å sette inn mot en virusepidemi.

Minst 2.240 smittet

Så langt er 2.240 mennesker rapportert smittet av ebola. 1.229 av dem har mistet livet, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

WHO har tidligere sagt at antall rapporterte tilfeller trolig undervurderer omfanget av utbruddet.

Ebolautbruddet har rammet Liberia, Guinea og Sierra Leone hardest, men også i Nigeria har tolv mennesker fått påvist ebolasmitte.

Mandag ba WHO om at alle som reiser ut av de ebolarammede landene testes for å hindre at viruset sprer seg.