Kong Harald holder sin tale under kongeparets middag for stortingsrepresentantene på Slottet torsdag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Prøysen-inspirert tale fra kongen

Kong Harald var tydelig inspirert av at det er Prøysen-jubileum i år da han torsdag kveld holdt tale under stortingsmiddagen på Slottet.

Med 177 til bords, inkludert blant annet regjeringen, holdt kongen en Prøysen-inspirert tale. I talen hyllet han stortingsrepresentantene for å være med på å virkeliggjøre et demokrati som gir folk mulighet til å realisere drømmer og talent. «Til å høre suset over furukrona – og til å få en dag i mårå, som rein og ubrukt står», sa kongen da han avsluttet talen.

Se Kongens tale i dette NRK-opptaket:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Poteter fra Slottsparken

I talen var kongen også innom grunnlovsjubileet – og minnet om at vi også feiret 200 år med nordisk fred og samarbeid.

– Ja, feiringen begeistret mine kolleger fra Sverige og Danmark så mye at det ikke var helt lett å vite håkken en skulle go'blonke tel, sa kongen.

Gjestene fikk blant annet servert suppe av poteter fra Slottsparken.

– Typen er Troll, og det ble det reneste eventyret da kronprinsen fikk gleden av å ta dem opp – assistert av unge representanter fra Norske 4H, sa kong Harald da han fortalte gjestene om hva som ble servert.

Tradisjon

Også råmarinert laks, elg fra Sikkilsdalen og sitron- og bringebærterte til dessert fikk kongens gjester på tallerkenene.

Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden. Middagen har vært avholdt alle år, med unntak av årene under andre verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig. I dag arrangeres middagen gjerne i oktober, kort etter at Stortinget har trådt sammen etter sommerferien, i store spisesal.

Se stortingspresident Olemic Thommesens tale:

Les også
Mer penger til kongehuset
Les også
Kongeparet på hemmelig reise til Påskeøya
Les også
Taust fra kongehuset om prinsessens rollerPrinsesse Märtha Louise
Les også
Kong Harald er folkets favoritt