Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget 25. august i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bergesenprisen til 19-årig anti-ekstremist

19-årige Faten Mahdi Al-Hussaini får Bergesenprisen 2014. Hun har gitt motstanden mot den voldelige utviklingen og rekrutteringen til ekstremistiske miljøer et ansikt, mener juryen.

Prisen er på 1,15 millioner kroner, hvorav 1 million går til et formål prisvinneren selv bestemmer – og 150.000 kroner er en personlig del, opplyser Bergesenstiftelsen.

Modig

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Faten Mahdi Al-Hussaini personifiserer på en modig måte en bred bevegelse der ulike religioner, retninger og livssyn står sammen i en inkluderende front som bruker sin ytringsfrihet til å bekjempe fordommer, ekstremisme, voldsbruk og undertrykking fra enkeltpersoner og miljøer, heter det i begrunnelsen.

19-åringen var hovedtaler under en demonstrasjon i Oslo mot ytterliggående islamske og gruppen Profetens Ummah i slutten av august i år.

I etterkant fikk hun flere trusler, men også en stor mengde støtteerklæringer.

– Trusler er ikke noe å frykte. Det du kan frykte, er å ikke få hevet din stemme, uttalte hun til NTB.

Penger og statuett

Bergesenprisen er en ærespris som gis til en person eller institusjon som har «utført fremragende arbeid innen allmennyttig virksomhet». Prisen består i tillegg til et pengebeløp av en statuett av Per Ung. Stiftelsen som deler den ut, ble etablert av skipsreder Sigvald Bergesen d.y. i 1975.

Prisen deles ut i en seremoni i Oslo 3. november.

Faten Mahdi Al-Hussaini er den hittil yngste vinneren av Bergesenprisen, som tidligere har gått til blant andre Karpe Diem, Wenche Foss, Shabana Rehman, Kadra Yusuf, Frederic Hauge og Simon Flem Devold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Truet etter massemønstring mot ekstremisme
Les også
Lundestad: – Prisen er mer kontroversiell enn man tror
Les også
Muslimer tør ikke demonstrere mot islamister i Danmark
Les også
Skepsisen til religiøse uttrykk øker blant unge i Oslo
Les også
Kraftfullt oppgjør med ekstremismeFakta om Den islamske staten (IS)