Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, nestleder sentralstyret i Senterpartiet. Foto: Silje Rognsvåg

«Hvis jeg fikk styre landet»: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

Les utdrag fra talen hun holdt på Protestfestivalen i Kristiansand.

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, nestleder sentralstyret i Senterpartiet

Kjære landsmenn. Vi forakter autoriteter, elsker dugnad og holder vår integritet høyere enn gods og gull. Vi snøfter av andre lands manglede solidaritet og vet vi er moralsk overlegne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ja, jeg er stolt kjære landsmenn av Norge. Av det landet forfedrene våre skapte. Men jeg er ikke stolt av oss. Vi er blitt et folk av rentenister. Inntekten fra oljefondet tilsvarer snart halvparten av det vi produserer i landet. Når oljen tar slutt, vil oljefondet jobbe for oss. Vi trenger ikke jobbe mer. Mat på bordet er en selvfølge og den skal først og fremst være billig. Vi har mistet respekten for jorda. Vi importerer billig brød og billige håndverkere. I en verden som er rammet av matvarekrise og klimakrise, har våre kjæledyr større kjøpekraft enn sultne barn i Bangladesh eller Niger.

Hvis du og jeg skulle gjenfødes, og ikke visste i hvilket land eller tidsalder, om vi ble rik eller fattig. Hvordan ville vi ønsket å organisere verden? Ikke la rikdommen gå til hue på oss. Hold hjertet varmt, hodet kaldt, behold trælene i nevene og føttene godt planta i skrinn jord.