Amal Aden, forfatter 
og årets vinner av 
Erik Byes minnepris. Foto: Silje Rognsvåg

«Hvis jeg fikk styre landet»: Amal Aden

Les utdrag fra talen hun holdt på Protestfestivalen i Kristiansand.

Amal Aden, forfatter 
og årets vinner av 
Erik Byes minnepris

Kjære alle sammen. Jeg er opptatt av medmenneskelighet, omsorg og kjærlighet. Hvor ofte sier vi hei til hverandre og viser at vi bryr oss? Det å bry seg burde være et eget fag i den norske skolen. Vi er verdens rikeste land, men blir så opptatt av det materielle. Hvis jeg var statsminister, ville jeg bedt nordmenn om å smile mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge er blitt flerkulturelt. I mange grupper i Norge er likestilling et fremmedord. Kvinner undertrykkes og utsettes for vold hver dag. Jeg er opptatt av hvordan vi kan leve sammen uansett hudfarge, religion og legning. Husk at ikke alle mennesker som ser ut som muslimer, er farlige. De fleste som kommer hit, trenger beskyttelse.

Samtidig som vi skal ta vare på dem, må vi ta vare på de norske verdiene som likestilling og ytringsfrihet. De som kommer hit må tilpasse seg disse verdiene, og ikke ta med seg en ukultur av undertrykkelse.

Hvis jeg var statsminister ville jeg tatt i mot de syke syriske flyktningene. Og Dalai Lama. Jeg ville stått opp for menneskerettigheter og rettferdighet, ikke penger.