KLAGER: Ingvar Nevland er generalsekretær i KABB.

Taper en halv million i året med nye støtteregler

– Kritisk for oss, sier generalsekretær i Kristent Arbeid Blant Blinde, Ingvar Nevland.

Kristent Arbeid Blant Blinde (KABB) har i nesten 20 år mottatt tilskudd fra budsjettposten til «organisasjoner som arbeider for og med mennesker med nedsatt funksjonsevne».

KABB har et årlig budsjett på omlag åtte millioner. Når støtten bortfaller, betyr det at en vesentlig del av finansieringen forsvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Om vi mister en halv million kroner årlig, tør jeg nesten ikke tenke på konsekvensene av det. Vi vil slite med å opprettholde den driften vi har i dag. Om vi må kutte i tilbud eller nedbemanne, vet jeg ikke, sier Nevland til Dagen.

Faller utenfor

Det er barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufetat) som fordeler støttebeløpet på omlag 75 millioner kroner.

I avslagsbrevet som Dagen har fått, heter det blant annet at KABB faller utenfor formålsparagrafen i tilskuddsordningen. Der heter det at «Formålet med tilskuddsordningen er å bedre levekårene og livskvaliteten til mennesker med nedsatt funksjonsevne.»

Videre henviser Bufetat til bestemmelsen om at «organisasjonen må arbeide for samfunnsmessig likestilling og deltakelse for gruppen den organiserer».

– Deres organisasjon har en formålsbestemmelse som har en teologisk hovedinnretning og synliggjør ikke i tilstrekkelig grad at man jobber målrettet for funksjonshemmede eller deres interesser, heter det i avslagsbrevet.

Klagebehandling

Elisabeth Ørving, kommunikasjonsdirektør i Bufetat, skriver i en e-post til Dagen at KABB har varslet en klage på vedtaket, og at de derfor ikke kan uttale seg nærmere om saken før denne er behandlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretær Ingvar Nevland har hatt kontakt med seksjonssjef Terje Grytten i Bufetat som ikke selv har vært involvert i søknadsbehandlingen.

– Grytten sa til meg at de holder på med innkjøring av et nytt regelverk og at han skjønner våre argumenter. Han oppfordret oss til å klage, og det vil vi også gjøre, sier Nevland.

Han legger til at KABB-søknaden også har vært oppe i et ekspertutvalg som mente at organisasjonen faller ut av det nye regelverket fordi de ikke driver med nok likepersonarbeid, og har et formål som ikke er tråd med det nye regelverket.

Teologisk?

– Bufetat bruker uttrykket «teologisk hovedinnretning» som argument mot KABB. Hva er din reaksjon på det?

– Jeg reagerer selvsagt på at de har beskrevet at vi har en teologisk innretning på arbeidet, og jeg kan tenke meg til hva de kanskje tenker på. Men jeg synes det vitner om liten innsikt i hva en kristen organisasjon holder på med. Vi driver omsorgsarbeid og velferdsarbeid blant blinde og svaksynte, sier Nevland.

– Dessuten vil jeg minne om at alt grunnlag for slikt omsorgsarbeide vokser ut av en kristen idé om nestekjærlighet og omsorg for de svake. Jeg reagerer sterkt på at dette skal brukes mot oss. Kanskje handler dette om kristendomsfobi, undrer han.

Nevland legger til at det står i KABBs verdigrunnlag at de er en evangeliserende organisasjon, men at de jobber i tråd med regelverket på alle punkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politisk kontakt

I disse sommertider er det generelt vanskelig å få kontakt med ferierende folk, men Nevland har hatt en e-post-utveksling med politikere både fra regjeringspartiene, Venstre og KrF.

– De fleste sier de vil se nærmere på dette og at vi må til bunns i saken. Den første reaksjonen er at de er enige med oss. Men hva de kommer til når de setter seg mer inn i saken, kan jeg ikke vite, sier generalsekretæren.

Han legger til at KABB forstår at staten setter grenser for hva tilskudd skal brukes til og at de er innstilt på å holde en god dialog om dette.

– Men vi krever også respekt og anerkjennelse for det arbeidet vi utfører hver dag for at syns- og lesehemmede skal få en bedre hverdag og få bedre muligheter til økt livsglede og livsutfoldelse. Vi forventer at Bufetat omgjør vedtaket som er fattet, slik at syns- og lesehemmede fortsatt kan få et kristent tilbud som er tilrettelagt for deres behov, sier generalsekretær Ingvar Nevland.

LYDBØKER: Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) har jobbet for at synshemmede skal ha et tilbud av kristen litteratur tilgjengelig på lyd. Det kan være et av tiltakene KABB må redusere på dersom de mister en halv million kroner i statsstøtte.

KABB

Kristen Arbeid Blant Blinde utfører sosialt arbeid blant blinde og svaksynte

Driver blant annet offentlig godkjent lydbibliotek, produserer lydaviser, lager informasjon i stor skrift og punktskrift

Har i snart 20 år mottatt tilskudd til arbeid for og med mennesker med nedsatt funksjonsevne

Driver blant annet offentlig godkjent lydbibliotek, produserer lydaviser, lager informasjon i stor skrift og punktskrift

Les også
Nå kan du lytte til Bibelen fra mobiltelefonen