En tysk 20-åring fotografert i domstolen i Frankfurt hvor han er tiltalt for å ha vært medlem av Den islamske staten (IS). Foto: Ralph Orlowski / Reuters / NTB scanpix

Tysker risikerer ti års fengsel for IS-medlemskap

En 20 år gammel tysk mann møtte mandag i retten, tiltalt for å ha sluttet seg til opprørerne fra Den islamske staten (IS) i Syria.

20-åringen er i Frankfurt tiltalt for å ha vært medlem av IS, som den gang kalte seg ISIL, mellom juli og desember 2013.

Tysk påtalemyndighet mener mannen reiste sammen med en gruppe andre til Syria for å krige. I det borgerkrigsherjede landet fikk han våpentrening, gjennomførte oppgaver knyttet til vakthold og helsehjelp, og deltok i en rekrutteringskampanje nær byen Aleppo, ifølge tiltalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Påtalemyndigheten mener videre at 20-åringen deltok i kamphandlinger i tre tilfeller.

Tyskeren, som er født i nærheten av Frankfurt og har foreldre fra Kosovo, ble pågrepet på flyplassen i Frankfurt da han vendte tilbake i desember i fjor. Siden har han vært varetektsfengslet.

– Jeg mener den tiltalte lider av posttraumatisk stressyndrom, sa hans advokat Mutlu Gunal i retten mandag.

20-åringen er den første som noen gang stilles for retten i Tyskland på grunn av IS-medlemskap. Flere tusen europeiske statsborgere antas å ha reist til Syria og Irak for å slutte seg til væpnede opprørsgrupper som IS.

Les også
Fogh: IS-trusselen har militær løsning
Les også
Over 20 land lover all nødvendig støtte til Irak
Les også
Hollande: Ingen tid å miste i kampen mot IS
Les også
Brende: Norge vurderer militær innsats i Irak
Les også
– 930 franske statsborgere involvert i jihad-virksomhet