USA er på vingene over Irak igjen, elleve år etter at tidligere president George W. Bush erklærte at oppdraget i landet var fullført. Nå frykter etterretningstjenester i Europa at ny inngripen i Irak kan føre til nye terrorangrep rettet mot Vesten. Foto: Reuters / NTB scanpix

Norsk frykt for IS-terrorceller

Norske sikkerhetsmyndigheter har ifølge Aftenposten indikasjoner på at Den islamske staten (IS) vil etablere sovende terrorceller som kan aktiveres på kort varsel.

Ifølge Aftenpostens opplysninger er det bekymring for at personer kan komme tilbake fra Syria med et oppdrag om å utføre terror i Vesten og en generell oppfordring om å gjennomføre terror på eget initiativ. En strategi som myndighetene frykter, er at målene velges ut kort tid i forveien, skriver avisen.

Den allerede høye terrortrusselen kan bli enda større dersom IS opplever at de møter aktiv motstand fra USA og Europa, mener terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er en sterk sammenheng mellom vestlige intervensjoner i muslimske land og terrorangrep i vestlige land. For eksempel så man en sterk økning i antallet terrorkomplott mot vestlige land i 2004 etter at USA og flere europeiske allierte gikk inn i Irak året før, sier Nesser.

Les også:Terrorforskere mener flere nordmenn kan ende opp som selvmordsbombere

Politiets sikkerhetstjeneste følger med på hvordan europeisk inngripen i Midtøsten-konflikten og risikoen for en voldelig reaksjon fra IS i Europa kan utspille seg.

– Dette er aspekter vi vurderer fortløpende, men jeg kan ikke si noe konkret om de vurderingene vi har gjort på det nåværende tidspunktet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Les også:Gir hatets 
predikanter en norsk talerstol