Tyrkiske kurdere ser på kampene i den syriske byen Ayn al-Arab fra den tyrkiske siden av grensen. Bildet er tatt fredag. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix

Kurdere slår tilbake IS-angrep i syrisk grenseby

De kurdiske militssoldatene som forsvarer syriske Ayn al-Arab, drev lørdag tilbake sju forsøk fra IS-opprørerne på å trenge dypere inn i grensebyen, ifølge aktivister.

Opprørerne fra Den islamske staten (IS) skal fredag ha erobret det kurdiske hovedkvarteret i byen som på kurdisk heter Kobane, og ifølge amerikanske myndigheter kontrollerer IS nesten halve byen.

Natt til lørdag fortsatte opprørerne fremrykkingen. IS gjorde et nytt forsøk på å trenge inn i sentrum av byen lørdag morgen, men etter halvannen time med harde kamper med de kurdiske militskrigene, trakk jihadistene seg tilbake, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En kurdisk kilde opplyser til nyhetsbyrået DPA at kurderne gjennom natten slo tilbake sju angrep fra IS i byen.

Nye luftangrep

Samtidig gjennomførte den USA-ledede koalisjonen mot IS minst to luftangrep i østlige og sørlige deler av Ayn al-Arab natt til lørdag, ifølge SOHR. Små grupper med kurdiske militskrigere forsøker samtidig å avlede IS med å gjennomføre angrep over frontlinjen, opplyser eksilgruppen.

Kampene foregikk lørdag på tre fronter – sør, vest og øst for den beleirede byen, opplyser den kurdiske aktivisten Farhad al-Shami til nyhetsbyrået DPA på telefon.

– Det er harde kamper rundt Kobani fra alle kanter, men de voldsomste er i øst, sier han.

Lederen for forsvarsrådet i byen, Ismat Hassan, hevder overfor det kurdiske nyhetsbyrået Welati at krigerne hans lørdag morgen avverget to selvmordsangrep i sentrum av byen.

Sivile fanget

FNs spesialutsending til Syria advarte fredag om at opptil 700 sivile, de fleste av dem eldre, fortsatt var fanget inne i Ayn al-Arab. Ytterligere opp mot 12.000 sivile i området rundt byen, er i livsfare, ifølge spesialutsending Staffan de Mistura.

IS har beleiret byen i over tre uker, og den er nå så godt som omringet, bortsett fra en smal korridor til den tyrkiske grensa, sa han.

Mer enn 172.000 syriske kurdere har flyktet til Tyrkia fra kampene rundt Ayn al-Arab. Tyrkiske soldater kan se kampene fra grensa, men så langt har Ankara både nektet å gripe inn selv og nektet tyrkiske kurdere som vil forsvare byen, å krysse grensa. Mistura trygler tyrkiske myndigheter om å tillate frivillige som vil kjempe, å krysse grensen inn i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle må gjøre det de kan for å stoppe dette, sa FN-utsendingen.

Les også
IS-terror og Ebola skremmer nordmenn mest
Les også
IS-flagg heist i syrisk grenseby
Les også
Erdogan: IS i ferd med å erobre Kobani