De siste dagene har en gruppe ugandiske politikere forsøkt å samle støtte i nasjonalforsamlingen til å innføre den omstridte loven på nytt.

Uganda anker opphevelsen av homofililov

Uganda anker grunnlovsdomstolens avgjørelse om å oppheve landets omstridte homofililov. Loven åpner for å straffe homofili med livsvarig fengsel.

– Vi er ikke fornøyd med grunnlovsdomstolens avgjørelse og har anket, sier Fred Ruhinda i Ugandas utenriksdepartement.

Han sier anken er levert til landets høyesterett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Meningen med loven er ikke å gjøre homofile til offer. Det er å ivareta befolkningens interesser, forklarer Ruhinda.

Les også: Lov mot homofili opphevet i Uganda

Homofiliforbud

Homofili er forbudt i Uganda, men loven som ble vedtatt av nasjonalforsamlingen i desember i fjor åpner for at homofili kan straffes med livsvarig fengsel.

En rekke menneskerettsorganisasjoner har kalt loven forkastelig, men blant Ugandas befolkning var den populær.

Grunnlovsdomstolen i Uganda opphevet loven forrige uke, fordi domstolen mente det ble begått tekniske feil da den ble vedtatt.

Ville ha dødsstraff

De siste dagene har en gruppe ugandiske politikere forsøkt å samle støtte i nasjonalforsamlingen til å innføre loven på nytt.

Loven ble første gang fremmet for nasjonalforsamlingen i 2009, men i denne versjonen sto det at homofili skulle straffes med døden. I et senere lovforslag ble straffen endret til livsvarig fengsel.

Norge og en rekke andre vestlige land varslet at bistanden til Uganda skulle gjennomgås da loven ble vedtatt. Norge valgte å holde tilbake 50 millioner

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Feiret opphevelsen

Samme dag ble grunnlovsdomstolens avgjørelse om å oppheve loven feiret med homoparaden «Uganda Pride» i byen Entebbe.

– Vi har gjemt oss av frykt for antihomofili-loven. Nå kan vi stå sammen. Det vil vi feire, sier Sandra Ntebi, en av arrangørene bak paraden.

Den forkastede loven ville forby «promotering av homoseksualitet», og gjorde det påbudt å rapportere homofile til myndighetene.

Les også
Lov mot homofili opphevet i Uganda