Mediebedriftene er skuffet over avismomsforslaget

Mediebedriftenes Landsforening (MBL) ser ikke med blide øyne på regjeringen forslag om en felles lavmoms på 8 prosent for papir- og nettaviser.

– Dette er et skuffende budsjett for mediebransjen. Vi får ingen momsløsning i 2015, og i tillegg kuttes 50 millioner kroner i pressestøtten. Det virker som om kulturministeren ikke har forstått hvilken alvorlig situasjon medie-Norge er i, mener styreleder Didrik Munch i MBL.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) argumenterer med at en felles lav sats vil fjerne hindringene for innovasjon som ligger i dagens avgiftsmessige skille mellom papir- og nettaviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For lang tid

I dag er papiravisene fritatt for merverdiavgift, mens nettaviser har en standard sats på 25 prosent.

Munch er fornøyd med at den digitale momsen reduseres, men synes det tar altfor lang tid når den ikke innføres før 2016. Samtidig er han skuffet over at regjeringen ikke tar skrittet fullt ut og viderefører prinsippet om full avgiftsfrihet på det frie ord.

Siden den største delen av avisenes leserinntekter fortsatt kommer fra papiravisene, ønsker regjeringen å innføre en overgangsordning på fem år for for papiravisene.

En felles merverdiavgift må først godkjennes av EFTAs overvåkingsorgan ESA. I den sammenhengen vil regjeringen se nærmere på hvordan nettaviser skal defineres og hvordan overgangsordningen for papiravisene skal utformes.

En felles lav momssats på papir- og nettaviser kan tidligst bli foreslått i revidert nasjonalbudsjett for 2015 og tre i kraft fra 1. juli samme år.

Satser på mellompartiene

Forslaget om å kutte pressestøtten med 50 millioner kroner betegner han som dramatisk.

– Nå burde den plattformnøytrale pressestøtten fått virke og gi forutsigbarhet. Kuttforslaget gjør den digitale innovasjonen, spesielt i de mindre mediehusene, vanskeligere, mener Munch.

Han viser til at Stortinget har god tradisjon for å finne samlende løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå er det et klart flertall på Stortinget for gode mediepolitiske løsninger. Vi setter vår lit til at mellompartiene har skjønt alvoret i situasjonen, og gir regjeringen kamp om mediebudsjettet, sier Didrik Munch.

Samleside: Les flere nyheter omstatsbudsjettet

Her kan dulese forslaget til statsbudsjett for 2015 i sin helhet (pdf)