En statue av Jesus Kristus ligger blant eiendelene som noen kristne irakere fikk med seg da de flyktet fra landsbyen Qaraqush. Torsdag 7. august søkte de tilflukt i Saint Joseph-kirken i Erbil i Kurdistan. Torsag kveld ble det meldt at ISIL-krigere var på vei mot byen. Foto: AFP / SAFIN HAMED / NTB Scanpix

Prest: – Helvete er løs i Irak

Tusenvis er drept de siste dagene av de framrykkende krigerne til Den islamske stat, ISIL. Prest Andrew White er i Erbil der panikken nå råder.

Sokneprest Andrew White i Den anglikanske kirken i Bagdad dro nordover onsdag og melder fra byen Erbil i Kurdistan om panikk blant kirkeledere.

– Det er som om helvete er sluppet løs her, og ingen bryr seg, bortsett fra dere som ber og støtter oss i arbeidet. Mange har alt reist ut eller planlegger å komme seg vekk, sier White til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det jeg har hørt fra en rekke kirkeledere er direkte grufullt. Jeg kan ikke vise bilder av dette, og jeg kan ikke skildre det grusomme som skjer, særlig når det gjelder barna, det blir for sterkt, legger White til.

Angriper religiøse

Han forteller at den religiøse minoriteten jazider er blitt angrepet. Dette er en religiøs gruppe ikke ulik zoroastrere, hovedsaklig av kurdisk avstamming. De har omlag 100.000 tilhengere, og er en blanding av nestorianske kristne, manikeiske, jødiske og islamske elementer, og har lenge vært en forfulgt minoritet.

– ISIL-krigerne er på vei mot Erbil som har vært sett på som det eneste trygge område igjen i Irak. Torsdag ble innbyggerne grepet av panikk da nyheten kom at ISIL-styrkene er på vei mot byen. De er ikke kommet ennå, men er på vei. Så hvor skal folk flykte da? spør White.

Tar kontroll

Den islamske staten har tatt kontroll over ytterligere tre byer nord i Irak og en militærbase i Syria. Titusenvis av mennesker har flyktet fra de tre byene, melder NTB torsdag.

– Det er en katastrofe, en tragisk situasjon. Vi ber FN s sikkerhetsråd om umiddelbart å gripe inn. Titusenvis av vettskremte mennesker blir tvunget på flukt i dette øyeblikk. Det kan ikke beskrives, sier den kaldeisk-katolske erkebiskopen i byene Kirkuk og Sulaimaniyah.

Les også: Obama vurderer luftangrep mot ISIL

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig har ISIL tatt kontroll over deler av en militærbase i Raqa-provinsen nord i Syra, etter tre selvmordsangrep og harde kamper på stedet.

27 soldater fra syriske hæren ble drept i angrepet, mens 14 medlemmer av IS ble drept, ifølge eksilgruppen Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Jihadistene skal ha drept over hundre soldater fra de syriske ­regjeringsstyrkene, og flere skal ha blitt systematisk henrettet, ifølge SOHR.

Les også: Frykter at flyktninger på Sinjar-fjellene dør av sult

Nødhjelp

Andrew White forteller om doktor Plumb og hans kone Peggy, som han tror er de eneste igjen som driver nødhjelpsarbeid sammen med White i Erbil. De er mormonere i 70-årene som har oppholdt seg i byen i flere måneder og brukt alle sine midler til å hjelpe nødlidende.

– Folk spør hele tiden hvordan vi kan samarbeide med mormonere. Vel, de er de eneste folkene her som gjør Jesu gjerning og tar seg av de fattige og døende. De er mine nærmeste venner her, og vi elsker hverandre, forteller White.

Ved flere anledninger har den kjente soknepresten i Bagdad besøkt Christ Church i Jerusalem. Den enkle men Jesus-sentrerte forkynnelsen hans griper tilhørerne på en helt spesiell måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: «Fornekt troen på Jesus eller dra bort»

Frykter det verste

Også i Bagdad er folk skremt over hva som skjer. IS har dannet hemmelige celler i Bagdad, og folk føler seg truet på livet. Tallet på kidnappinger stiger voldsomt, og folk er redde for hva som kan skje, forteller White.

Han opplyser at over 100 personer ble drept i Bagdad onsdag.

Den katolske kirke driver nødhjelpsarbeid blant kristne i det nordlige Irak gjennom organisasjonene Caritas og Catholic Near East Association. Nå starter kirken i Norge innsamlingsaksjon til hjelp for de kristne i Irak.

Informasjonskonsulent Andreas Dingstad sier til Dagen at de 12 dominikanernonnene som ble igjen i Mosul etter at byen falt for IS-styrkene i juni, nettopp har flyktet fra byen sammen med 510 kristne familier. Disse befinner seg nå i byen Karakosh sør for Mosul.

I provinsen Niniveh prøver de katolske hjelpeorganisasjonene å nå 3.500 familier på flukt med mat og hjelpemidler melder Catholic World Report.

IS-styrkene

IS eller ISIL hevder de har tatt kontroll over 15 byer i det nordlige Irak og en militærbase i Syria.

Frykt for at de skal ta byen Erbil i Kurdistan.

Sokneprest Andrew White er i Erbil med nødhjelp.

Hevder IS-styrkene massakrerer religiøse i området.

Sokneprest Andrew White er i Erbil med nødhjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
«Fornekt troen på Jesus eller dra bort»
Les også
Obama vurderer luftangrep mot ISILDen islamske staten
Les også
ISIL hevder å ha tatt kontroll i 15 byer i Nord-Irak
Les også
ISIL fjerner kors og driver kristne på flukt i Nord-IrakDen islamske staten
Les også
Frykter at flyktninger på Sinjar-fjellene dør av sultDen islamske staten