TIL ROMA: Megakirkepastor Rick Warren har engasjert seg for å bevare ekteskapet som en ordning mellom én mann og én kvinne. Nå er han invitert til konferanse i Vatikanet. FOTO: Tami Chapell. Reuters/NTB Scanpix

Kjendispastor kommer til konferanse hos paven

Vatikanet har invitert et bredt spekter av religiøse ledere til en konferanse som er ventet å forsvare ekteskapet mellom mann og kvinne. En av gjestene er megakirkepastor Rick Warren.

Pave Frans skal ha en åpningshilsen under konferansen som skal vare fra 17. til 19 november. Blant bidragsyterne blir muslimske og jødiske ledere og representanter for en rekke andre religioner. Dessuten kommer fremtredende evangelikale amerikanere som pastor Rick Warren i Saddleback Church og lederen for Sørstatsbaptistenes kommisjon for etikk og religionsfrihet, Russell Moore. Sørstatsbaptistene er USAs største protestantiske kirkesamfunn med over 15 millioner medlemmer, og har en konservativ teologisk profil.

Fra England kommer to profilerte anglikanske ledere. De to er bibelforskeren N. T. Wright, som tidligere var biskop av Durham, og Michael Nazir–Ali, den pakistanskfødte tidligere biskopen av Rochester. Sistnevnte har har markert seg som en forsvarer av tradisjonell anglikansk lære og kritisert det han oppfatter som Storbritannias fortrenging av sin kristne kulturarv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Pave Frans kåret til årets person av Time

Katolske spenninger

Samlingen finner sted bare uker etter at pave Frans og 200 høytstående katolske ledere avsluttet en ekstraordinær bispesynode om familien. Der kom det spenninger i det katolske hierarkiet om hvordan man skal møte homofile, lesbiske og samboere.

I en rapport som kom halvveis i bispesynoden, sto det å lese at homofile og lesbiske hadde gaver og kvaliteter å tilføre kirken. I sluttrapporten ble språket tonet ned. Konservative katolikker hevdet at oppmykning av kirkens tale om homoseksualitet er et svik og kan liknes med vranglære.

LES OGSÅ: Ber kyrkjer hjelpe psykisk sjuke

Felles sak

Arrangørene mener den kommende konferansen vil vise at kan kirken, tross splittelsen i eget hierarki, kan gjøre felles sak med religiøse ledere utenfor Vatikanet.

– Jeg er villig til å reise hvor som helst når jeg blir bedt om å avlegge et vitnesbyrd om hva vi som evangelikale protestanter tror om ekteskapet og evangeliet, særlig i tider da kulturen setter ekteskapet i fare, sier sørstatsbaptist Russell Moore.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pave Frans har på flere måter strakt ut hånden til kjente protestanter. Han har blant annet hatt besøk av Verdens Evangeliske Allianses leder Georg Tuncliffe og den karismatiske kjendispastoren Joel Osteen, som leder USAs største menighet, Lakewood Church i Texas.

Pavens gester til evangelikale blir imidlertid møtt med skepsis blant italienske protestanter, melder Christianity Today. I sommer advarte en rekke italienske ledere amerikanske evangelikale mot overdrevne forventninger om virkelig forandring i Den romersk–katolske kirke. Få uker senere gjorde paven noe helt nytt da han besøkte en pinsemenighet og ba om unnskyldning for katolikkers forfølgelse av andre kristne i tidligere tider.

LES OGSÅ: Fortsatt katolsk nei til homofile og skilsmisse

Nytt språk

Den kommende konferansen har vært planlagt i over et år, ifølge Helen Alvare. Hun er professor i jus ved George Mason University og ansvarlig for kommunikasjonsarbeidet rundt samlingen. Men hun mener bispesynoden i oktober, som vakte stor internasjonal oppmerksomhet, la et godt grunnlag for en større diskusjon.

Hun mener folk frykter at tanken om utfyllende kjønnsroller innebærer at kvinnen er annenrangs. Den uroen synes hun til en viss grad er berettiget.

– Det er behov for å utdanne, inspirere, vise og fortelle om skjønnheten i relasjonen mellom menn og kvinner, sier Alvare.

Hun mener samboerskap, barneoppdragelse utenfor ekteskapet og samkjønnet ekteskap dominerer den globale samtalen om familien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Samkjønnet ekteskap bruker mye oksygen. Det er et kontroversielt spørsmål som vil fortsette å være der. Positive historier er vanskelige å formidle. Men jeg er håpefull fordi jeg ser det skjer i arbeidet til pave Frans, sier hun.

Vatikankoferanse

Vatikanet har invitert til konferansen «En internasjonal tverreligiøs samtale om komplementariteten mellom mann og kvinne»

Den finner sted 17. - 19. november i Roma

32 talere skal medvirke, fra 23 land og 14 religioner

Den finner sted 17. - 19. november i Roma

Les også
Kjendis-pastor tar bedrageri-dømt pinse-pastor i forsvar
Les også
Paven: Kirken bør ikke være redd for forandring
Les også
Vatikanet med nytt, positivt dokument om homofile
Les også
Fortsatt katolsk nei til homofile og skilsmisse
Les også
Omstridt kjendispastor slutter