Nytt forsøk på å overtale Gambias valgtaper etter invasjon

VEST-AFRIKA

Flere vestafrikanske presidenter reiser fredag til Gambia i et siste forsøk på å overtale valgtaperen Yahya Jammeh til å gi fra seg makten. En flernasjonal afrikansk styrke har allerede rykket inn i landet.

Svensk menighet i Norge mer enn halvert

MENIGHET

Det offisielle medlemstallet i den svenske kirken i Norge ligger an til å bli mer enn halvert. I den finske menigheten har rundt en tredel bekreftet sitt medlemskap.

Kringkastingsrådet diskuterer distriktene

nyheter

Når Kringkastingsrådet møtes i dag, står distriktskontorenes funksjon på dagsordenen. Bare 65.000 seere under 50 får med seg hovedsendingene på TV.

300 vil ha islamsk lån fra Storebrand

ØKONOMI

På én uke fikk Storebrand rundt 300 henvendelser fra potensielle kunder som ønsket seg lån basert på islamske prinsipper.

Advokatstrid om fjerning av juryordningen

RETTSSIKKERHET

Rettssikkerheten til voldtektsofre styrkes når juryordningen fjernes, mener lederen for utvalget for bistandsadvokater, Hege Salomon. Lederen av forsvarergruppen i Advokatforeningen er uenig.

I dag legger Trump hånden på Bibelen

USA

Tradisjonen tro blir Bibelen sentral når USAs neste president avlegger ed i dag. Donald Trumps valg av bibelutgaver er ikke tilfeldig.

Militærintervensjon i Gambia avblåst

VEST-AFRIKA

De afrikanske styrkene som rykket inn i Gambia vil ikke gå til aksjon mot landets leder Yahya Jammeh, som har nektet å tre tilbake for den demokratisk valgte Adama Barrow.

Senegalesiske styrker har rykket inn i Gambia

nyheter

Senegalesiske styrker er på vei til Gambias hovedstad Banjul. Målet er å få Gambias tidligere president til å gi fra seg makten, opplyser en talsmann for Senegals hær.

Prestenes prest på oppløpssiden

GIR SEG

Sykdom får Ole Christian Kvarme til å gå av tidligere enn planlagt. I dag vandret han blant bispedømmets prester som han har stor omsorg for.

Flere menigheter blir tilfluktssteder

KIRKEASYL

Påtroppende president Donald Trump har varslet en tøffere linje overfor papirløse immigranter. Det har ført til en eksplosiv økning i antall menigheter som har erklært seg som tilfluktssteder for mennesker på flukt.

– Trump blir skutt

SNÅSAMANNEN

Joralf Gjerstad er bekymret for hva som kommer til å skje i USA etter at Donald Trump blir i morgen innsatt som president.

«Ikke vedta liturgien»

EKTESKAP

Tre dager før Kirkemøtet vil det bli lest opp et opprop i mange norske kirker, med en sterk appell.

Frykter tilspissing innad i kirken

OPPROP

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme har ikke lest oppropet som skal leses opp søndag, men tror det kan bidra til en tilspissing av situasjonen.

Stoltenberg ser fram til samarbeid med Trump

nyheter

Til tross for kritikken rettet mot NATO fra USAs kommende president, ser generalsekretær Jens Stoltenberg fram til samarbeidet med Donald Trump.

Færre organdonasjoner - flere sier nei

ORGANDONASJON

Stiftelsen Organdonasjon opplyser at det ble gjennomført 107 organdonasjoner er fjor, og det er nedgang i forhold til 2015.

Alkoholsalget nede på 1980-nivå

nyheter

Det blir solgt mer vin i kartong, men ellers viser salgstallene fortsatt fall i alkoholomsetningen. Alkoholforbruket er tilbake på samme nivå som i 1980.

Afrikanske tropper står på vent i Gambia

VEST-AFRIKA

En militærstyrke fra Gambias naboland står klar til å rykke inn etter en varslet militærintervensjon, men president Yahya Jammeh lar ikke høre fra seg.

Flere vil bli misjonærer

EVANGELIET

Antall norske langtidsmisjonærer er nå på vei opp igjen etter nedgang de ti siste årene. – Det ideelle ville vært om man ikke kuttet i antall utsendinger, men heller opprettet nye pionerfelt, sier daglig leder Anne Lise Søvde Valle i NORME (Norsk Råd for Misjon og Evangelisering).

UDI-sjefen skeptisk til foreldelsesfrist

asyljuks

Det kan få uheldige konsekvenser å innføre foreldelsesfrist i saker som gjelder tilbakekallelse av statsborgerskap, advarer UDI-sjef Frode Forfang.

Israelerne tviler på Netanyahu

israelsk politikk

Israelere flest tror ikke på Netanyahus forsikringer om at han uskyldig i anklagene om korrupsjon.

Vil gjøre kirken mer tilgjengelig

fellesskap

– Blinde og svaksynte faller utenfor fellesskapet i kirken, mener KABB. To nye samarbeidsprosjekter skal bidra til å legge forholdene bedre til rette i kirken og trosopplæringen.

– Tiden moden for palestinsk samling

midtøsten

Palestinske fraksjoner vil gjøre et nytt forsøk på å samle seg og holde valg. Valget av Donald Trump som USAs president anses som en viktig grunn til at samlingsforsøket kommer nå.

Israel: – Politimann drept i angrep

terror

En arabisk-israelsk mann kjørte ned og drepte en politimann sør i lsrael onsdag, ifølge israelsk politi. Mannen ble selv drept.

KrF klar til å bestemme seg om statsborgerskap

politikk

Domstolene kan overta beslutningene om tilbakekallelse av statsborgerskap fra Utlendingsdirektoratet dersom Kristelig Folkepartis stortingsgruppe går inn for dette onsdag.

Over 70.000 mottok NAV-støtte i utlandet

økonomi

I alt 74.500 personer mottok støtte fra Nav i utlandet i 2015. Alderspensjon var den vanligste ytelsen å motta, viser tall fra SSB.

Trump avlegger eden med Lincolns bibel

usa

Når Donald Trump avlegger eden fredag, vil han legge hånden sin på samme bibel som Abraham Lincoln brukte for 156 år siden.

Bekymret for skjult jødehat

antisemittisme

Jødiske ledere i Europa er bekymret for økende antisemittisme som ofte skjer mer skjult enn tidligere. Se video nederst i saken!

Mange drept i feilbombing av flyktningleir i Nigeria

afrika

Minst 52 mennesker er drept og 120 er såret i et flyangrep mot en flyktningleir nordøst i Nigeria, opplyser Leger Uten Grenser. Nigeria innrømmer å ha stått bak angrepet og kaller det feilbombing.

Oslo katolske bispedømme tapte mot staten

medlemsjuks

Staten frifinnes etter søksmålet fra Oslo katolske bispedømme om tilbakebetaling av 40 millioner kroner i statsstøtte i medlemsrotsaken.

Staten: – Breivik ser på seg selv som en ung Adolf Hitler

rettergang

Anders Behring Breivik tåler soningen bedre enn de fleste. Han er en mann med et oppdrag og ser på seg selv som en ung Adolf Hitler som en dag skal slippe ut og bli en fører, ifølge regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Frp-er måtte fjerne rasistisk Facebook-melding

hatefulle ytringer

Studieleder Kristin Brataas i Nordre Aker Frp har måttet fjerne en Facebook-post der hun blant annet omtalte miljøbyråden i Oslo som en vietnamesermegge.

30 demokrater vil boikotte innsettelsen av Trump

usa

Over 30 demokratiske medlemmer av Representantenes hus boikotter innsettelsen av Donald Trump som president. Det begrunner de med at Trump er en fare for demokratiet.

Høyreekstremt parti blir ikke forbudt i Tyskland

utenriks

Det blir ikke noe forbud mot det tyske, høyreekstreme partiet NPD, ifølge grunnlovsdomstolen i Karlsruhe. Beslutningen begrunnes med at partiet ikke truer demokratiet.

UDI intensiverer jakten på juksere

asyljuks

Siden det kommer færre asylsøkere til Norge kan jakten på dem som har skaffet seg norsk statsborgerskap på uærlig vis intensiveres, varsler Utlendingsdirektoratet (UDI).

Ber kirken støtte partier og lister

trenger penger

Økonomi er en nøkkelfaktor hvis Åpen folkekirke (ÅF) skal sikre sin posisjon. Penger fra staten får de neppe, men de mottar gjerne bidrag fra kirken.

Hjemme i troen, fremmed i Norge

religiøs praksis

Solveig Omland har intervjuet 
22 muslimske kvinner. 
Mange av dem har få eller 
ingen «etnisk norske» venner.

KrF vil undersøke mer om statsborgerskap

nyheter

Kristelig Folkeparti vil ta den tiden de trenger til å bestemme seg for hvor de lander i saken om tilbakekallelse av statsborgerskap.

Folk tvilende til politiets kamp mot nettkriminalitet

nyheter

Nordmenn har fortsatt stor tillit til politiet, men en lav andel har tro på politiets evne til å bekjempe svindel på nett og identitetstyveri, ifølge den årlige innbyggerundersøkelsen.

Pundet stuper etter brexit-varsel

nyheter

Pundet falt tungt etter spekulasjoner om at britene kan bryte helt med EU. Valutafallet førte til oppgang på London-børsen.

Minst fem drept i nattklubbskyting i Mexico

nyheter

Minst fem personer er drept og ytterligere ni såret i skyting på en nattklubb i turistparadiset Playa del Carmen øst i Mexico, opplyser politiet.

Gir seg i Strømmestiftelsen

nyheter

Generalsekretær Øyvind Aadland (62) har varslet styret i Strømmestiftelsen om at han ønsker å gå av.

32 omkom i flystyrt i natt

FLYSTYRT

Minst 32 personer omkom da et tyrkisk transportfly styrtet og traff over 40 hus nær flyplassen ved Kirgisistans hovedstad Bisjkek, ifølge landets myndigheter.

Smykker funnet under gulvet i konsentrasjonsleir

HOLOCAUST

Under utgravinger i en tidligere konsentrasjonsleir i Polen har forskere funnet smykker som tilhørte en eller flere kvinnelige ofre. Nå forsøker de å finne etterkommerne deres.

Jagland sterkt frustrert over norsk asylpolitikk

asyljuks

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland gikk søndag fire mil på ski i Schwarzwald, hele tiden sterkt frustrert over norsk asylpolitikk. Statsminister Erna Solberg (H) understreker på sin side at verken praksis eller lover er endret.

Avkreves svar om tostatsløsning

midtøsten-konflikten

De 70 landene på fredskonferansen for Midtøsten i Paris ber israelerne og palestinerne om å fornye løftet om en tostatsløsning på konflikten.

40 julefester på fire uker

se video

For Tony Samaan fra Betlehem er julen en travel tid. Utkledd som julenisse forkynner han juleevangeliet på skoler over hele Vestbredden. Se video!

Slår ring om tostatsløsningen før Trump tar over

paris-konferanse

Tostatsløsningen er eneste vei til varig fred mellom Israel og palestinerne. Det er budskapet 70 land vil sende til partene i konflikten – og til den nye presidenten i USA.

Midtøsten-konferanse uten noen av partene

utenriks

Verken Israel eller palestinerne kommer til fredskonferansen i Paris. Heller ikke den påtroppende USA-administrasjonen, med all sin påvirkningskraft, er representert.

Bygger seg opp mot neste kirkevalg

årsmøte

I Åpen folkekirkes rekker advarer noen mot polarisering i kirken hvis partiet bygger ut sin virksomhet. Men årsmøtet valgte å gå inn for nettopp dette.

Tilbakekaller støvler med hakekorsavtrykk

usa

En kommentar fra en kunde, med bilde av hakekorsavtrykket fra støvelen hans, går verden rundt på sosiale medier. Nå trekker produsenten støvlene fra markedet.

Stadig flere barn flyktet alene over Middelhavet

asylstrømmen

Nærmere 26.000 enslige mindreårige satte livet på spill ved å flykte i båter over Middelhavet i fjor, og dette var mer enn dobbelt så mange som året før.

Frp og Ap fram på ny måling

politikk

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet går begge fram 1,2 prosentpoeng på januarmålingen Respons Analyse har utført for Aftenposten. SV er under sperregrensen sammen med Rødt og MDG.

Livssyn danker ut nyheter

lyttertall

«Mellom himmel og jord» hadde i fjor flere lyttere enn «Her og nå» på NRK P1.

ESA: Ikke ulovlig statsstøtte til DAB-utbygging

radio

EFTAs overvåkingsorgan har henlagt tre anonyme klager om DAB-utbyggingen i Norge. I motsetning til klagerne mener ESA det ikke har forekommet ulovlig statsstøtte.

Kvinner takker nei til lederverv

kristenledere

I ledelsen for det nye, konservative nettverket sitter fem menn og en kvinne. Flere kvinner skal ha takket nei.