Ble adoptert av Annie Skau

Ling Ling ble adoptert av en av Norges mest kjente misjonærer. Les hvordan det har 
gått med henne. Og vi gir deg et gjensyn med Harald Tusbergs helaftens TV-program med Annie Skau, «Dette er ditt liv.» Sett deg i godstolen!

Da Ling Ling kom til Norge ble hun møtt med en oppmerksomhet hun ikke var forberedt på. For Annie Skaug fikk besøk av Harald Tusberg, programleder for «Dette er ditt liv».

Dette var en programserie i beste sendetid på lørdager der Tusberg hentet fram mer eller mindre kjente personer som seerne lærte ytterligere å kjenne på direkten. Fra å være velrenommert blant misjonsvenner gikk søster Annie til å bli rikskjendis av første klasse på to kveldstimer. Hundrevis av brev dumpet ned i postkassen, telefonen kimet i ett og Annie gjorde sitt best for å svare alle.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var avtalt spill og mitt bidrag til kvelden. Jeg har aldri likt meg i rampelyset, smiler Ling Ling Skau, og fortsetter:

– Jeg bodde heldigvis i Oslo på den tiden så jeg fulgte ikke viraken på nært hold. I ettertid har jeg forstått at mange syntes de kjente eller ville ha en del av meg også. Heldigvis lyktes jeg i å ikke bli for mye inkludert i ståheien, sier Ling Ling, som i dag bor i Trysil.

Dette er ditt liv

NETT-TV: Her kan du se hele NRK-programmet med Annie Skaug, hennes familie - og programleder Harald Tusberg:

 

 

Skoleminner

Når Ling Ling ser tilbake på oppveksten i Hong Kong er de fleste minnene vage.

– Jeg husker en uniformkledd mor og at jeg ikke fikk være med inn på sykestuene. Hushjelpen sørget for at jeg kom opp og i barnehagen om morgenen, senere på skolen. En egen buss kjørte oss 30–40 barna fra sykehus–staben til Christian Alliance sitt skoleanlegg i sentrum. Det tok en time hver vei, minnes hun.

Vel hjemme var det middag, fulgt av lekselesing og forberedelser til en ny dag. Dette var den tøffe hverdagen for barn flest i Hong Kong.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordi vi tilbrakte mye tid sammen, ble vi barna en veldig sammensveiset gjeng. Jeg har fortsatt kontakt med flere som vokste opp på Håpets Havn. Med Facebook er det jo blitt så mye lettere.

Kjedelig på møter

Som 11–åring var Ling Ling med moren på et halvt års hjemmeopphold i Norge. De første tre månedene fulgte hun med på møte–turnéen som alle hjemvendte misjonærer gjerne gjennomførte.

– Vi reiste land og strand rundt og deltok på mange, mange møter. Min oppgave var å vise lysbilder på en helmanuell fremviser. Gjett om det ble kjedelig etter hvert!

Lettelsen var derfor stor da hun de siste månedene fikk bo hos en tante og onkel i Horten. I gata deres var det mange barn å leke med. En av dem het Fredrik og skulle senere bli hennes ektefelle.
 Omtrent på samme tid giftet Annie seg med Reidar Berntsen. Ling Ling var brudepike og en ny epoke begynte. Mens Reidar var pensjonist da han flyttet til Håpets Havn, var Annie i fullt arbeid som «matron», det vil si daglig leder. Ling Ling beskriver adoptivfaren som «en stille, tørrvittig mann som likte å lese og gå tur med hunden».

Nytt land og språk

At hun fulgte i morens fotspor og ble sykepleier skyldtes kun tilfeldigheter, understreker Ling Ling Skau. Hun var hjelpepleier i Oslo da en kollega foreslo videreutdanning.

– Jeg slang inn en søknad og ble til min forundring tatt opp som student. Ferdig utdannet jobbet jeg en periode på Ullevål, akkurat som Annie hadde gjort. Det tror jeg hun var stolt av.

Horten uaktuelt

Da Annie Skau Berntsen døde i 1992 hadde datteren allerede truffet Fredrik Winter–Hjelm Steensen. Ikke bare som barn, men også på en Israel–tur og i familiesammenheng i Horten. I 1994 giftet Ling Ling og Fredrik seg. Huset i Baglerveien valgte det unge ekteparet bevisst å la være å overta da de fikk muligheten.

– Den gang for å slippe unna de mange nysgjerrige som la veien om «huset der Annie og Reidar hadde bodd». Siden viste det seg fornuftig på grunn av helsa. Jeg har ME og blir fort plaget av støy, mens Ling Lings støvallergi blir merkbart bedre i fjellstrøk, forklarer Fredrik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to kjente Trysil fra ferier på Ullevål sykehus sine hytter i Ljørndalen. Småbruket Kjellbakk på Østby kjøpte de i 1995 og har ikke angret en dag. Her er det tre kilometer til nærmeste boligfelt, to og en halv mil til kommunesentret Innbygda og 17 kilometer til nærbutikken, som for øvrig ligger i Sverige.

Ling Ling jobbet i mange år med psykisk utviklingshemmede og på sykehjem i kommunen, mens ingeniøren Fredrik underviste på Trysil videregående. Tre døtre har de to fått etter hvert, hvorav en fortsatt bor hjemme.

Ortodoks og katolsk

Hovedhuset på Kjellbakk ble flyttet dit i 1808. Da familien overtok småbruket hadde de en tanke om at freden og den vakre naturen skulle kunne nytes av flere enn dem selv. På eiendommen bygget de en gjestehytte, senere også et kapell. Fredrik er nemlig vigslet ortodoks prest og følger en ortodoks tradisjon i Hellige Sunniva kapell.

– Som bønnemenneske ønsket jeg meg et hellig sted på egen eiendom, forklarer han.

Ved siden av den ortodokse tradisjonen er Fredrik også tiltrukket av den katolske kirke. Både han og Ling Ling er medlemmer av katolske St. Torfinn kirke på Hamar.

– Hva ville Annie sagt om hun visste at du var blitt katolikk, Ling Ling?

– Hun ville kanskje trengt litt tenketid, men så tror jeg ikke hun ville hatt noe imot det. Etter å ha opplevd Japans invasjon av Kina under andre verdenskrig hadde hun store problemer med japanere. Men motstanden forsvant da hun ble bedt om å døpe en båt i Japan og møtte bare hyggelige mennesker. Slik tror jeg hun ville taklet min overgang til Den katolske kirke også.

Sjelden i Hong Kong

– Er du ofte i Hong Kong?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Slett ikke. Sist gang var i 1990 da jeg fulgte Annie dit. Det ble hennes siste besøk. Jeg har veldig lyst til å besøke venner, men har en vond rygg og kvier meg for den lange reisen, sier Ling Ling Skau.

-----

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.