LYKKELIGERE TIDER: Donald Trump og Stefan Löfven fotografert under sistnevntes besøk i Det hvite hus i mars i fjor.

Trump forstår ikke rettsstaten

Det må være et minimumskrav at lederen av den frie verden begriper helt grunnleggende prinsipper for en rettsstat.

USAs president Donald Trump har startet en ordkrig mot Sveriges statsminister Stefan Löfven. Spetakkelet begynte da den fargede amerikanske rapperen A$AP Rocky ble pågrepet og varetekstfengslet i forbindelse med en opptreden han skulle ha i Stockholm tidligere denne måneden.

Svensk politi mener å ha bevis for at artisten har utøvd grov vold mot en person under et slagsmål på åpen gate under Sverige-besøket. Offeret ble slått og sparket mens vedkommende lå på bakken og i tillegg angrepet med en flaske. Rapperen selv sier han handlet i selvforsvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men A$AP Rocky er tydeligvis en artist med mektige venner. Svært mektige, faktisk. I Det hvite hus tok Donald Trump opp telefonen for å ringe til sin regjeringssjef-kollega i Sverige. I samtalen med Stefan Löfven tilbød den kombinerte presidenten og mangemilliardæren seg personlig å betale kausjon for å få artisten løslatt.

Löfven fortalte Trump - på en høflig og vennlig måte, formoder vi - at det ikke finnes noen kausjonsordning i det svenske lovverket. Statsministeren forklarte at A$AP Rocky derfor måtte bli sittende i varetekt til svensk påtalemyndighet hadde kommet til en konklusjon om hvorvidt det skulle tas ut tiltale.

Det har de nå gjort, og til Donald Trumps store frustrasjon har A$AP Rocky formelt fått status som tiltalt og må dermed foreløpig fortsette oppholdet bak lås og slå. Så skuffet ble presidenten at han fyrte av en Twitter-melding direkte rettet mot Sveriges statsminister. «Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA», skrev Trump.

Vår egen statsminister Erna Solberg sier til NTB at hun er forbauset over kritikken mot sin kollega i øst. Vi er også forbauset, men i tillegg er vi også ikke så rent lite bekymret.

Rettsvesenets uavhengighet overfor alt og alle, inkludert et lands regjering, er fullstendig grunnleggende for et demokratisk samfunn. Det er naturligvis ikke slik at statsministeren kan gripe inn i en pågående rettsprosess. Hvis det var slik, ville Sverige ikke lenger vært noe fullverdig demokrati.

At Donald Trump, USAs president og den frie verdens uoffisielle leder, likevel enten tror eller later som han tror at det er slik, er dypt urovekkende. Vi må kunne forvente at en politiker med så stort ansvar faktisk både forstår og respekterer de helt elementære prinsippene for maktfordeling i en rettsstat.

Ekstra bekymringsfullt er det at Trump faktisk fortsatte ordflommen i en ny tweet etter å ha kritisert Löfven for ikke å ha tilsidesatt egen grunnlov for å blidgjøre USAs president. Og den meldingen kunne nesten tolkes som en fordekt trussel: «Vi gjør så mye for Sverige, men det ser ikke ut som om de gjør det samme tilbake».

Stilt overfor denne typen maktspråk fra verdens mektigste mann er det viktig å holde hodet kaldt, selv for oss som er USAs nærmeste allierte. For det kommer en tid også etter Donald Trump.