UREDD: – Personlig er jeg villig til å fortsette arbeidet med å sette de palestinske myndighetene under lupen, sier Nadia Harhash.

Palestinsk journalist utsatt for brannangrep

For tre uker siden ble bilen til journalisten Nadia Harhash påtent. Hun er ikke i tvil om at de palestinske myndighetene sto bak.

Nadia Harhash har i en årrekke vært en kjent og uredd kritiker av korrupsjonen hos selvstyremyndighetene i Ramallah. Hun leverer stoff til en rekke palestinske aviser, skriver bøker og har også sin egen blogg.

Artiklene har gitt henne mange fiender, men hun har inntil nå ikke vært redd. Siden hun har israelsk identitetskort, har firebarnsmoren permanent oppholdstillatelse i Jerusalem, hvor hun er bosatt i det nord-østlige Beit Hanina-nabolaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For tre uker siden skjedde det imidlertid noe som satte en alvorlig støkk i meg. Midt på natten så datteren min ut av vinduet og la merke til en maskert mann. Like etter våknet jeg av at hunden min bjeffet og da jeg kom meg på beina sto allerede bilen min i brann, sier Harhash over internett til Dagen.

Hun fikk ringt israelsk politi og brannvesen, som var på stedet bare minutter senere. Bilbrannen, forårsaket av bensinbomber, ble raskt slukket.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd hvis de hadde brukt noen minutter lenger på å komme hit. Bilen sto parkert rett utenfor inngangsdøren vår, og dersom den hadde eksplodert, hadde livene våre vært i fare, sier hun.

– Israel reddet livet mitt, mens en palestinsk terrorist forsøkte å drepe både meg og familien, legger hun til.

Profesjonell Jobb

Av sikkerhetsmessige grunner bor Harhash og familien i hovedgaten i Beit Hanina, hvor det er mye trafikk og en rekke overvåkningskameraer. Videoer fra disse kameraene viser en maskert mann som man hittil ikke har klart å identifisere.

– Han jobbet svært raskt. I løpet av et par minutter plasserte og antente han bensinbombene, og han var ute av syne når politi og brannvesen ankom like etter. Det var helt klart en profesjonell jobb, sier den palestinske journalisten.

Ifølge tenketanken Gatestone Institute er dette en teknikk som palestinske myndigheter flere ganger har benyttet mot stemmer som tør å kritisere korrupsjon, underslag av offentlige midler og maktmisbruk.

– Ofrene for bilbranner regnes som «heldige». Brannen rammer eiendeler og ikke ofrene direkte. Slike brannangrep har to mål. For det første å gjøre finansiell skade, og deretter å sende en klar advarsel både til ofrene og til samfunnet som sådan, skriver skribenten Bassam Tawil, som er tilknyttet tenketanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Harhash er ikke i tvil om at palestinske myndigheter står bak. Det var nesten ingen palestinske medier som publiserte nyheten om bilbrannen og ingen aktører som offentlig sto frem og fordømte angrepet.

– Selv en avisene jeg skriver for nevnte overhode ikke angrepet, selv om det var rettet mot en av avisens faste bidragsytere. Et annet nyhetsmedium fordømte angrepet, men bare etter at jeg la press på dem, sier hun.

Det palestinske journalistlaget har verken kommentert angrepet eller tatt kontakt med henne.

– Jeg er heller ikke blitt kontaktet av noen representant for myndighetene, selv om dette er vanlig i slike tilfeller, sier hun til Dagen.

INTET SVAR: Etter brannangrepet har journalisten Nadia Harhash sendt et brev til president Mahmoud Abbas, men hittio har hun ikke fått svar.

Mange fiender

Etter flere år med kritiske artikler, har hun mange fiender i det palestinske toppskiktet.

– Jeg har vært forberedt på at noe vil skje, men jeg hadde ikke forventet at de ville oppsøke meg i Øst-Jerusalem og tenne på bilen min, sier hun.

Hun begynte å motta trusler i mars, etter at hun publiserte en artikel som kritiserte de palestinske myndighetenes talsmann, Ibrahim Milhems håndtering av korona-krisen.

Artikkelen ble publisert av en nettavis i Ramallah, men redaktøren ble tvunget til å slette artikkelen etter press fra palestinske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mottok etter dette trusler fra mange hold. Jeg ble fortalt at artiklene mine skapte problemer, siden jeg oppildnet folk til motstand mot myndighetene. Jeg ble også bedt om å holde meg langt unna Vestbredden, sier hun.

– Stadig vanskeligere

Til tross for dette har hun ufortrødent fortsatt å publisere kristiske artikler. Nylig skrev hun om nepotisme hos de palestinske selvstyremyndighetene, da to slektninger av høytstående Fatah-ledere ble utnevnt til toppstillinger i regjeringsaparatet.

– Men det blir stadig vanskeligere å få på trykk saker i palestinske medier, ofte må jeg nøye meg med å publisere sakene på min egen blogg, sier hun.

De palestinske myndighetene har innført knallharde korona-restriksjoner, noe som har vært populært blant folk flest, men samtidig har de benyttet anledningen til å stramme grepet om mediene.

– De fleste avisene viderebringer nå bare uttalelser og pressemeldinger fra myndighetene, uten å stille spørsmål, sier Harhash.

Håper å kunne bli i Israel

Etter brannbombingen har hun skrevet et åpent brev til president Mahmoud Abbas, der hun blant annet beskriver hva som skjedde under brennangrepet.

Hun skriver også: «Vi har ingen ytringsfrihet. Alle som kritiserer de palestinske myndighetene blir forfulgt. Det virker som om de palestinske myndighetene på alle nivpåer har mobilisert for å kjempe mot ytringsfriheten».

Hun har så langt ikke fått svar, verken fra Abbas selv, eller fra andre myndighetspersoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er du redd for å fortsette på samme måte fremover?

– Personlig er jeg ikke redd, men datteren min er fortsatt sterkt preget av det som skjedde. Av sikkerhetsgrunner kan jeg ikke lenger bo i de palestinske selvstyreområdene. Håpet mitt er at jeg ikke må forlate Israel også, for å kunne fortsette å skrive, sier hun.