GRAVRIDDERE: De som blir riddere i Ridderordenen av Den Hellige grav i Jerusalem skal støtte gjennom tid og penger.

Nye gravriddere i Den katolske kirke

For første gang i Norge ble det i helgen tatt opp nye riddere til Ridderordenen av Den Hellige Grav i Jerusalem. Det skjedde i St. Olavs kirke i Oslo.

- En stor høytid. Dette er et viktig steg i livet mitt, sier forfatter og moldenser Knut Ødegård tilRomsdals Budstikke , som var til stede da han ble slått til ridder i Ridderordenen av Den Hellige grav i Jerusalem av ordenens storprior.

Ødegård, som blant annet har ledetBjørnsonakademiet i Molde, konverterte til katolisismen i 1991. Han ble slått til ridder av kardinal John. T. Foley, storprioren som representerer Paven i seremonien.

Øvrige nye riddere er Magnus Trygve Røger, Eirik Vogstad Fjære og Ulrik Sverdrup-Thygesen.

Romsdals Budstikke har i papirutgaven mandag to siders reportasje og skildring fra seremonien.

Fylkeskulturpris
Avisen forteller også at den høyprofilerte kulturpersonligheten Knut Ødegård mandag 7. desember vil få fylkeskulturprisen under fylkestinget i Møre og Romsdal som er samlet i Geiranger denne uken.

Man antar at Gravridderne stammer fra tidlig korsfarertid, og at de begynte som et fellesskap tilknyttet gravkirken allerede rundt 1099.

Økonomisk og åndelig støtte
I 1847 fornyet pave Pius IXGravridderordenens oppdrag. Siden da har medlemmenes arbeid vært å yte økonomisk og åndelig støtte til den katolske patriarken av Jerusalem, som hadde hovedsomsorgen for de kristne i Det Hellige Land, i dag Israel, de palestinske områdene og kongedømmet Jordan.

I følge Romsdals Budstikke utgjorde de kristne 25 prosent av befolkningen i Det Hellige Land for hundre år siden. I dag utgjør de 2,5 prosent. Og de kristne er presset både fra jødedommen og islam.

Les mer om det som skjedde i St. Olav kirke i helgen pådenne katolske nettsiden .