Fra KrFs landsmøte i 2018 hvor retningsvalget endelig ble fattet. F.v. Hans Fredrik Grøvan, Geir Jørgen Bekkevold, Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Liberalisering av abortloven uløst av KrFs retningsvalg

Det politiske kompromisset om abortloven som har vart i mange tiår, står for fall. Dette ble utløst av striden rundt KrFs retningsvalg.

Fra flere politiske hold blir det bebudet at det vil komme forslag om ytterligere liberalisering av abortlovningen i neste stortingsperiode. Tida for når man kan få abort vil bli foreslått utvidet, det samme vil kunne skje med andre kriterier. Dermed står et politisk kompromiss som har vart i mange tiår for fall.

Det som satte dette kompromisset i spill, var debatten i forbindelse med KrFs såkalte linjevalg i 2018 og argumentasjonen som ble brukt der. Gang på gang hevdet nåværende partileder Kjell Ingolf Ropstad at dersom KrF gikk inn i Solberg-regjeringen, ville man stå overfor«en historisk sjanse» til å få endret abortloven.

De aller fleste, vil jeg tro, visste at dette ikke kunne stemme. Men påstanden traff tydeligvis mange nok til at meget knapt flertall på partiets ekstraordinære landsmøte valgte å følge Ropstad og Bollestad i retningsvalget. Dette har partiet blødd for hver dag siden.

Resultatet av den «historiske sjansen» ble som forventet: Med et nødskrik fikk man vedtatt en kosmetisk endring av abortloven, så å si uten praktisk betydning, og som åpenbart lever på lånt tid.

Samtidig ble det skjøre, men seiglivede kompromisset om abortlovgivningen her i landet satt i spill. Dette vil vise seg å ha helt andre historiske konsekvenser enn det som kom ut av den politiske pludringen som må ha foregått mellom statsminister Erna Solberg og daværende nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad.