Kaster glans over et av verdens mest brutale regimer

De fleste av verdens beste sjakkspillere har denne uken konkurrert om rekordhøye pengepremier i sjakk-VM i Saudi-Arabia. Men ikke alle fikk være med.

Syv israelske sjakkspillere ble nektet visum. Lik de fleste andre arabiske land, anerkjenner ikke Saudi-Arabia Israel som land. Derfor ble de israelske spillerne utestengt fra turneringen, til tross for at de var kvalifisert.

Trump-medaljen som bekymrer Israel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Årets VM i lyn- og hurtigsjakk ble dermed ikke bare en oppvisning av ypperlig sjakkspill, det ble også en demonstrasjon av det saudi-arabiske regimets religiøst totalitære vesen – og ikke minst av vestlig dobbeltmoral.

For der boikott-ropene sitter løst når det gjelder Israel, er det forunderlig stille når det gjelder saudi-arabiske overtramp, enten det gjelder grove menneskerettighetsbrudd eller fundamentale brudd på idrettens regler om fair play.

Og hadde ikke kritikken av sjakk-VM vært puslete før, ble den i hvert fall ikke sterkere etter at det ble kjent at pengepremiene i årets VM er femdoblet, sammenlignet med lyn- og hurtigsjakk-VM i Berlin for to år siden. Den samlede premiesummen er på over 16 millioner kroner.

Her er alt ved det gamle: I Vestens kontakt med Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, er det makta og pengene som rår. Her svelges kamelene hele.

Saudi-Arabias rolle i jihad

Dermed reiser verdenseliten i sjakk i flokk og følge til et av verdens verste diktatur. To norske sjakkspillere deltar i Saudi-Arabia, nemlig Magnus Carlsen og Johan-Sebastian Christiansen. De hadde stått seg på å bli hjemme, slik blant andre de to amerikanske stjernene Hikaru Nakamura og Fabiano Caruana gjør.

Carlsens manager Espen Agdestein liker ikke at Saudi-Arabia utestenger de israelske spillerne. «Dette synes jeg er synd. Jeg ønsker at alle som er kvalifisert skal få delta i sjakk-VM, så det er veldig dumt», sier han, ifølge NTB.

Like fullt forsvarer han Carlsens deltakelse med at «han er upolitisk i forhold til at han spiller sjakk» – og viser til at Norge ikke har innført sanksjoner mot Saudi-Arabia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saudisk kvinneaktivist mistet jobben

Men er det virkelig mulig å være upolitisk i forhold til Saudi-Arabia? Utestengelsen av de syv israelske spillerne er skammelig, men dette blir likevel smått sammenlignet med andre overtramp, ja, uhyrligheter som dette regimet har på samvittigheten.

Derfor må kritikken først og fremst rettes mot Det internasjonale sjakkforbundet, som gjorde et dårlig valg ved å legge VM til Saudi-Arabia. Slik bidrar de til å kaste glans over et av verdens mest brutale og undertrykkende regimer, og til å sette utøverne over for vanskelige etiske dilemmaer.

Ambassadøren som oppdaget islams bakside

For dette er et land der grunnleggende menneskerettigheter som trosfrihet og ytringsfrihet er fraværende, og det er et av de landene i verden som gjennomfører flest henrettelser. Fremdeles brukes groteske straffemetoder som pisking, steining, halshogging og korsfestelse.

Det er også et land der kvinners rettigheter er på et absolutt lavmål, noe som blant annet rammer de kvinnelige VM-deltakernes påkledning og bevegelsesfrihet. Dette har fått regjerende verdensmester i både lyn- og hurtigsjakk, Anna Muzytjuk, til å boikotte mesterskapet.

«Jeg vil ikke måtte føle meg som en annenrangs skapning», sier hun, ifølge VG. Selv om hun trolig ville tjent store penger på å delta, velger hun å bli hjemme, fordi hun ønsker å være tro mot sine prinsipper. Den avgjørelsen står det respekt av.