For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold vi publiserer

☀️ SOMMERKAMPANJE 1 krone, ut august Du kan betale med vipps

Deretter kr 299,- pr måned. Automatisk månedlig fornyelse til ordinær pris. Ingen bindingstid, du sier selv opp når du ønsker

Er du allerede abonnent?

Fortsett 👉

SKURKER: Når Sigrid Bonde Tusvik og hennes venner står med kostymer fra The Handmaids Tale, er det med en overbevisning om at de står i den gode kamp mot undertrykkere, skurker som vil ødelegge kvinners liv, skriver Jarle Haugland.

Hvem er offeret i mediefortellingen om abort?

Vi står i en situasjon der det er fullstendig motsetning mellom hvem som oppleves som helt og skurk.

Publisert Sist oppdatert

I et seminar jeg var på for en stund siden, underviste Hans-Christian Vadseth fra First House om rollene mediene tildeler aktører i en nyhetssak. I pressens historiefortelling finnes det stort sett alltid en skurk, et offer, en helt og en ekspert.

Dette definerer forståelsen av rett og galt, styrer vinkling og valg av intervjuobjekter og styrer publikums sympatier og antipatier. Jeg tror denne dynamikken er viktig for å forstå de steile frontene vi opplever i spørsmålet om abort, som har vært sentralt i mediebildet den siste tiden. For her finnes det to fullstendig ulike historier.

På den ene siden er offeret kvinnen, mer spesifikt: den uønsket gravide kvinnen, som står i fare for å måtte bære frem barnet. Skurkene er alle som er mot abort og som på ulike måter truer dagens abortlov, gjerne religiøse og helst såkalt kristenkonservative.

Powered by Labrador CMS