En president ulik alt du tidligere har sett

En av de største hitene til den amerikanske rockegruppen R.E.M. har tittelen It’s the end of the world as we know it, det er slutten på verden slik vi kjenner den. Noen føler nok på en slik eksistensiell frykt foran presidentinnsettelsen i morgen.

Så galt får vi likevel ikke tro det går nårDonald Trump klokken tolv amerikansk østkysttid (18.00 norsk tid) fredag sverges inn somUSAs og den frie verdens leder.

En ting kan vi imidlertid med sikkerhet si. Trump representerer slutten på det amerikanske presidentskapet slik vi kjenner det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Donald John Trump (70) blir en president ulikt alt annet USA tidligere har sett. Det var det amerikanerne ville ha denne gangen. En fullstendig annerledes president. En president helt uten politisk erfaring. En president som er svaret på mange sinte og misfornøyde velgeres rop på en sterk mann.

De par første dagene etter den overraskende valgseieren kunne det faktisk virke som Trump endelig skulle begynne å opptre litt mer presidentaktig. I takketalen sin på valgnatten var plutselig alle skjellsordene om de politiske motstanderne borte.Fru Clinton var ikke lenger «Crooked Hillary» eller «nasty woman». Tvert imot takket han sin rival for det hun har gjort for landet, slik nyvalgte presidenter pleier å gjøre i seierens stund.

Donald Trump lignet for et øyeblikk på en vanlig president. Han klarte også å oppføre seg da han besøkteBarack Obama iDet hvite Hus to dager etter valgseieren. Trump hadde øyensynlig glemt at han hadde omtalt Obama som grunnleggeren avterroristorganisasjonen IS og som historiens verste president. Nå viste fjernsynsbildene noe så sjeldent som en tilsyne­latende ydmyk milliardær.

Men de som håpet på en varig Trump-transformasjon ble raskt skuffet. For når Trump hadde fått fordøyd valgseieren, som kanskje også kom mer overraskende på ham selv enn det han har villet innrømme, tok det ikke lang tid før det meste var ved det gamle. Etter få dager ble Twitter-strømmen fra Trump Tower slått på igjen for fullt. Og dermed tok de mildt sagt lite presidentaktige utskjellingene og usaklighetene til på nytt. Nivået nådde et hittil nytt bunnpunkt da Trump i forrige uke antydet at USA var i ferd med å bli Nazi-Tyskland. Grunnen var misnøye med at informasjon om at russisk etterretning skulle sitte på kompromitterende videomateriale om ham, var lekket til amerikansk offentlighet.

Forholdet mellom Det Hvite Hus og pressen har langt fra alltid vært hjertelig. Men ingen president har behandlet mediene slik Trump gjør. Trump truer og æreskjeller pressen på en helt systematisk måte.

På forrige ukes pressekonferanse kalte han nettstedet Buzzfeed for «en mislykket søppelhaug». Og han nektet CNN å stille spørsmål fordi de også hadde omtalt rapporten om den angivelige russiske videoen. I tillegg advarte han mediene for åpen mikrofon om at de kom til å få merke konsekvensene av det de hadde gjort.

Se president Donald Trump tale:

Det er også helt tydelig å se hvordan Trump arbeider aktivt med å begrense medienes tilgang. Forrige ukes pressekonferanse var den eneste Trump hadde avholdt i perioden mellom presidentvalget og innsettelsen. I stedet foretrekker han å forbigå mediene og kommunisere direkte med folket. Via Twitter, for eksempel. Da unngår han de brysomme motforestillingene og kritiske spørsmål fra en under­søkende presse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Heller ikke politikken er moderert siden valgseieren. Han skal fortsatt bygge muren sin mot Mexico og han fastholder at han skal få meksikanerne til å betale for den. Enda alvorlige for oss europeere er det at de svært bekymringsfulle utfallene mot NATO fortsetter. Denne uken gjentok han i intervjuer med britiske The Times og den tyske avisa Bild at vår nordatlantiske forsvars­alliansen er «utdatert».

Slik retorikk skaper selvfølgelig uro på vår side av Atlanteren. Frankrikes utenriksminister mener presidentens intervju må møtes med europeisk samhold. Samme type signaler kommer fra Tyskland. Men de som har aller mest å frykte er de nye NATO-medlemmene i Øst-Europa og Baltikum. Det siste disse nabolandene til Russland trenger nå, er usikkerhet om NATO-garantiene de har fått, virkelig gjelder når det kommer til stykket. Også på dette området er Donald Trump helt ulik sine forgjengere. Trump er den første amerikanske presidenten noensinne som skremmer sine egne allierte mer enn han skremmer karene i Kreml.

Det som skjer i Washington om kort tid er ikke verdens ende. Men når vi i morgen ser Donald Trump løfte sin høyre hånd i været og plassere den venstre på Bibelen, kommer jeg likevel til å ha Hillary Clintons advarsel i bakhodet: En mann som kan provoseres av en tweet bør ikke komme i nærheten av atom­knappen.

For nå gjør han nettopp det. Om noen timer overtar Donald Trump avfyringskodene til verdens største arsenal av kjerne­fysiske våpen.

-----

 

TIPS OSS om saker / temaer du vil at vi i Dagen skal skrive om:redaksjonen@dagen.no

Nå må du være abonnent for å kunne lese alt innhold på Dagen.no

Artikkelen fortsetter under annonsen.

*** Prøv Dagen i 1 måned for bare 1 krone.

*Følg gjerne Dagen på Facebook

UKENTLIG NYHETSBREV: Få noen av de viktigste nyhetssakene og debattene rett i epostkassen.Meld deg på her!