Sprøyter med Covid-19 vaksine fra Pfizer / Biontech klargjøres til vaksinasjon på et sykehjem i Oslo. Foto: Tone Spieler / NTB / NPK

En kristenplikt å ta vaksinen

Å si ja til sprøytestikket i armen, er en solidaritetshandling med de som er svakere enn deg selv, kristen nestekjærlighet rett og slett.

Regjeringen har lovet at vaksinefarten nå skal skrus kraftig opp. I løpet av de neste månedene er planen at hele den voksen delen av befolkning skal få tilbud om å ta vaksinen.

Men ordningen er frivillig og for at vaksinestrategien skal bli en suksess er man avhengig av at tilstrekkelig mange takker ja. Bare slik oppnår man den flokkimmuniteten som trengs for å forhindre nye smitteutbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man skal ikke ha beveget seg mye på sosiale medier før man merker at det finnes en betydelig vaksineskepsis i enkelte miljøer. Dessverre er Kristen-Norge ikke noe unntak, det virker snarere som motstanden mot å ta koronavaksinen kan være større i enkelte deler av norsk kristenhet enn i befolkningen forøvrig.

Den konspirasjonstenkningen som spres går i to hovedretninger: Man underspiller hvor farlig covid-sykdommen er, og man overspiller farene ved å ta vaksinen.

I en slik situasjon er det viktig at kristne ledere sier tydelig ifra. Bjørgvins biskop Halvor Nordhaug er en av dem som gjør nettopp det. Overfor Dagen karakteriserer han det som en kristenplikt å ta korona-vaksinen.

Vi kunne ikke ha vært mer enig. For det å vise solidaritet med våre medmennesker, er jo helt i kjernen av den kristne etikken.

Det stikket du får hjelper ikke bare deg selv, det er også med på å beskytte dine medmennesker, ja egentlig hele samfunnet. For koronapandemien kan vi bare bekjempe sammen. For de fleste av oss medfører det ikke umiddelbar livsfare å få dette viruset i kroppen. Men for en viss prosent av de som blir smittet, har sykdomsforløpet en dødelig utgang.

Dess flere som blir immune mot sykdommen, jo bedre beskyttelse får vi alle. I krisetider er det viktigere enn noensinne å vise kristen nestekjærlighet og en viktig del av det er å bidra til ikke å spre smitte.

Å la seg vaksinere er også solidaritet med alle dem som rammes indirekte av korona. For pandemien har utløst den verste krisen i norsk økonomi og næringsliv på mange år.

De strenge smitteverntiltakene tvinger bedrifter som ellers er livskraftige til å stenge dørene. Kjøpesentre mister kundegrunnlaget rett og slett fordi myndighetene oppfordrer folk til å holde seg hjemme. Flypassasjerene forsvinner, restaurantene er tomme og ingen drar lenger på hvalsafari i Lofoten. Resultatet er meget forutsigbart: Permitteringer, oppsigelser og konkurser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Korona tar liv, men viruset legger også livsverk i grus. Dette må ikke få pågå lenger enn høyst nødvendig. Men samfunnshjulene kommer ikke i gang igjen før en tilstekkelig stor andel av befolkningen er vaksinert.

Når myndighetene inviterer til denne felles dugnaden for å bekjempe sykdommen, burde norske kristne være de første til å stille opp. Det kristne svaret på vaksineoppfordringen er enkelt: Det er bare å brette opp ermet. Bokstavlig talt.

Les også
Dette passet kan gjenåpne kirkene: – Det er en kristenplikt å vaksinere seg