Røtter: Adventskransen er inspirert av lystestaken med fire lys, som igjen er inspirert av den jødiske åttearmede lysestaken brukt i hanukká.

Dette er bakgrunnen for advent

Det står hverken om julefeiring eller adventstid i Bibelen. Men de kirkelige tradisjonene for disse feiringene er likevel gamle.

Her er det vi vet om de første adventsfeiringene:

– Vi vet ikke sikkert når adventstiden først ble feiret i kirken, men noen kilder peker på at det kan ha begynt på slutten av 300-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Slik kan du stresse ned i adventstiden

– Heller ikke finner vi en kirkelig feiring av Jesu fødsel før slutten av det fjerde århundre.

– I Gallia og Nord-Italia skal man ha feiret advent fra midten av 400-tallet. Senere ble festen overtatt i Roma, og Østkirken.

– Kildene som peker tilbake på en markering rundt år 380 kommer fra synoden (et viktig møte) i Zaragoza hvor det er en forordning om at ingen må tillates å holde seg borte fra kirken i perioden 17. desember til Herrens åpenbaringsdag 6. januar. Den første sikre henvisningen er fra synoden i Lerida i 524. Da ble advent fastlagt som starten på kirkeåret.

– Den første kjente prekenen om advent skal ha blitt holdt av Maximus av Torino (415-466) med tittelen «In Adventu Domini». Prekenen peker ikke på en spesiell tid på året, og tittelen kan ha blitt tilført av en skriver som kopierte den på et senere tidspunkt.

LES: Adventsguiden

I den ortodokse kirke begynner advent 15. november, og varer i 40 dager.

Tidlig ble advent markert som en fastetid. Dette fastholdes fortsatt i Den katolske kirke og i Den ortodokse kirke. Protestantiske og anglikanske kirker markerer i liten grad fastetiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lilla er den liturgiske fargen for advent, og er tradisjonelt regnet som botsfargen. I den katolske kirke kalles tredje søndag i advent Domenica Gaudéte, «Gled dere-søndagen», og denne dagen kan rosa brukes som liturgisk farge.

Kilde: Katolsk.no / Wikipedia

Les også
Adventsguiden
Les også
Slik kan du stresse ned i advent
Les også
– Halloween lærer barn om dødenAllehelgen
Les også
SkolegudstjenesteEngasjér deg!
Les også
Drømmen om en hvit jul og en trygg by