Innsenderen er skeptisk til å ta vaksinen mot covid-19. Fotokollasj: Berit Roald / NTB / Privat

Derfor sier jeg nei takk til vaksinen

Min begrunnelse har en faglig forankring, og er ikke basert på spekulative konspirasjonsteorier.

La det være helt klinkende klart, jeg prøver ikke å overtale noen til ikke å ta koronavaksine, tvert imot, jeg har all respekt for de som tar vaksinen. Det jeg skriver har kun til hensikt å forklare hvorfor jeg velger å takke nei.

Min begrunnelse har en faglig forankring, og er ikke basert på spekulative konspirasjonsteorier. Vår menighet følger de retningslinjer som regjeringen har satt og vi tar smittevern på alvor. Jeg håper at vaksinen som nå kommer vil hjelpe og beskytte de som er engstelige og at vi så fort som mulig kan komme sammen igjen som før.

Samtidig undrer jeg meg over, som en kristen, at så mange av oss lever i frykt for et virus som Jesus vant seier over på korset for 2000 år siden. Det var ikke Pfizer eller Moderna som først gav oss legedom og beskyttelse mot korona, men Guds egen sønn.

Vårt håp om beskyttelse fra sykdom burde ikke først og fremst være en vaksine, men enda mer en urokkelig tillit til at Guds løfter om legedom ennå gjelder. Hver dag er media fulle av skremsel om økende smittetall og død, det har derfor aldri før vært mer nødvendig å stå fast på Guds løfte om at vi «ved hans sår har fått legedom».

1. Bent Høye har gått ut flere ganger i forskjellige medier og forsikret om at vaksinen skal være frivillig, for alle. Rent juridisk er jeg ennå i min fulle rett å takke nei, på samme måte som at du kan takke ja.

Tvangsmedisinering av friske mennesker hører ikke hjemme i et demokrati, det bør alle være enige om, men det er forslag ute på høring som vil begrense enkeltindividets rett til å velge selv. Skulle tvangsmedisinering bli innført, eller det pålegges alvorlige konsekvenser for de som velger å si nei, er ikke Norge lenger et fritt land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2. Bivirkninger. Ingen vet ennå hvilke bivirkninger vaksinen vil gi på lang sikt. Det vil ta minst ett år før vi kan si noe sikkert om hvor trygg vaksinen er. Det vi vet sikkert er at nesten alle vaksiner gir bivirkninger, de fleste er forbigående og ufarlige, men i noen få tilfeller er de alvorlige og irreversible.

Vi vet også at en ellers frisk og relativt ung person, i Norge, har svært lav risiko for å bli alvorlig syk og derved trenge innleggelse på sykehus. De som så langt har blitt alvorlig syke av korona i Norge, er i all hovedsak gamle mennesker med samtidig underliggende sykdom. Derfor må disse prioriteres først i vaksinekøen.

3. Det sies at: «Den som ikke tar vaksinen vil smitte andre og risikere å ta livet av gamle og syke, det er egoistisk å ikke ta vaksinen.» Dette er et argument jeg har hørt flere ganger, men det er ikke basert på vitenskapelig fakta. Tvert imot kan vaksinen gi en falsk trygghet.

Det står følgende på NHI sin side: «De som er blitt vaksinerte, kan enda fortsette uten symptomer og uten å vite det spre viruset og sykdom.» Det står videre at: «Det påpekes at dataene fra Pfizer/BioNTech og Moderna vaksinene dreier seg om å beskytte mot symptomatisk sykdom. Vi vet enda ikke om vaksinene kan hindre smitte.»

Det er alvorlig å tenke på at man selv etter vaksinasjon, helt uvitende kan gi viruset videre til andre. En vaksine beskytter så langt vi vet i dag kun den som selv tar vaksinen, ingen andre. Derfor er det å anbefale at de som er i risikogruppen tar den.

Selv velger jeg å se det an, men er åpen for å forandre mening, og da spesielt om det viser seg at vaksinasjon vil hildre spredning av smitte. Det vil tiden vise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Jeg ber om unnskyldning
Les også
Selvfølgelig bør kristne ta vaksinen
Les også
Pastor har snudd: – Jeg vil ta koronavaksinen