Dagen bak betalingsmuren

Norske aviser har gjort det en etter en. De har stengt tilgangen til nettavisene sine for andre enn egne abonnenter. Fra og med tirsdag 13. desember er også Dagen blant disse.

dagen.no blir du på flertallet av sakene nå møtt med en rød D og melding om at denne artikkelen er forbeholdt våre abonnenter. Cirka 60 prosent av stoffet vårt befinner seg bak betalingsmuren.

(På bildet øverst på siden ser du hvordan vi kommer til å merke saker som ligger bak betalingsmuren på Dagen.no. Foreløpig lar vilederartikler, kommentarer,andakt ogdebattstoff være tilgjengelig for alle. Sjefredaktør Vebjørn Selbekk er fotografert av Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 • De som allerede er abonnenter på avisen har fri tilgang til alt Dagen-stoff enten det publiseres på papir, ie-avisen eller påDagen.no.
 • Abonnentene er varslet om hvordan man går frem for å få den digitale tilgangen.Vår kundeservice står klar til å hjelpe de som trenger ytterligere hjelp med registreringen.
 • De som ikke er abonnenter, får nå et svært godt tilbud om å bli det, enten dekun vil være digitalabonnenter eller ha tilgang til både nett og papir.
 • Raskere nyheter

  Stengingen avdagen.no vil også føre til noe endring i måten vi jobber på her i Dagen. Når det nå likevel kun er våre betalende abonnenter som får tilgang til det meste av stoffet, blir argumentet om å vente med å publisere saker på nett til de har stått i papiravisen svakere. Det viktige er å gjøre stoffet vårt kjappest mulig tilgjengelig for de som har kjøpt det.

  Den økende betalingsviljen for å lese nyheter på nett er et av få lyspunkter for en svært presset mediebransje. Stengingen av nettavisene ser ut til å være det tiltaket som kan stoppe en mangeårig nedadgående trend i abonnementstall for norsk presse. Mange av avisene som har innført betalingsmur melder nå om økt samlet opplag.

  Heller ikke her i Dagen kan vi fortsette med å gi bort stoffet vårt gratis på nett. Og i lengden er det heller ikke rettferdig overfor våre trofaste kunder som betaler for de samme artiklene.

  Dilemma

  Så skal det innrømmes at stengning er et spesielt stort dilemma for en kristen, meningsbærende avis som Dagen. For vi har jo ikke et økonomisk, men et ideologisk mål for den virksomheten vi driver.

  I motsetning til andre mediebedrifter har ikke Dagen kapitalistiske eiere som krever avkastning på investerte midler i form av årlig utbyttebetaling. Vår ubrytelige kontrakt med eiere, lesere og ansatte er at vi skal arbeide for de verdiene som Dagens stiftere påla oss da de grunnla avisen.

  Dagens statutter fra 1919 er like aktuelle i dag som den gangen de ble utformet. Og selv om stifterne våre ikke kunne forestille seg noe slikt, har faktisk nettet blitt en av de mest effektive arenaene for å fremme de målene som de formulerte for snart hundre år siden.

  Gjennom nettavisen kan saker deles, kommenteres og få en spredning og påvirkningskraft som er helt uoppnåelig for en papirartikkel. Det er derfor med litt blandende følelser vi fra tirsdag 13. desember 2016 begrenser tilgangen til store deler av det stoffet vi produserer. Vi både vinner og taper noe på å gjøre det.

  Artikkelen fortsetter under annonsen.

  Foreløpig lar vi derforlederartikler, kommentarer,andakt ogdebattstoff være tilgjengelig for alle. Nettopp ut fra tanken om å spre denne typen meningsbærende stoff mest mulig.