TAKKNEMLIG: Arshad Jamil (t.h) fra Muslimsk Dialognettverk Norge er takknemlig for støtten fra andre ledere for tros- og livssynssamfunn. Her ønsker han Oslo-ordfører Marianne Borgen velkommen til moskeen. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK.

Viste felles front mot økende muslimhat

Fredag samlet ledere og representanter for flere ulike tros- og livssynssamfunn seg utenfor Islamic Cultural Centre i Oslo for å vise sin støtte til muslimer i bønn.

Like før fredagsbønnen startet i moskeen til Islamic Cultural Centre klokken to, var det samlet en rekke mennesker på det smale fortauet utenfor. Her sto kristne, hinduer, jøder, sikher, bahá´íer, humanetikere, hedninger, buddhister, ahmadiyyaer og medlemmer av holistisk forbund side om side i solidaritet med muslimer i Norge etter terroranslaget mot to moskeer i Christchurch på New Zealand forrige uke.

Generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL), Ingrid Rosendorf Joys, forstår at hendelsen på New Zealand kan skape frykt også hos norske muslimer.

– Det har berørt oss alle og dette kommer samtidig som vi ser et økende muslimhat i Europa og også i vårt land. Alle skal være trygge når de går til bønn, uavhengig av hva du tror på eller ikke. Fra bredden av tros- og livssynssamfunn ønsker vi å vise at når en av våre føler seg truet, står vi sammen, sier Rosendorf Joys.

Arshad Jamil fra Muslimsk Dialognettverk Norge (MDN) er imponert over hva STL har stelt i stand på så kort tid.

– At man viser solidaritet på denne måten tror jeg også vil bli merket av muslimer på gata. Religionsdialogen mellom religiøse ledere er veldig bra, men jeg tror også at den muslimske befolkningen har behov for å se at dette fungerer og at medborgere i Norge bryr seg om dem, sier Jamil.

Han anslår at rundt 1200 personer deltok på fredagsbønn i moskeen til Islamic Cultural Centre på Grønland denne fredagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SOLIDARITET: Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn arrangerte aksjonen #tryggibønn utenfor Islamic Cultural Centre i Oslo i forbindelse med fredagsbønnen en uke etter terrorangrepet på muslimer i bønn på New Zealand. Generalsekretær i STL, Ingrid Rosendorf Joys, er opptatt av at alle skal føle seg trygge i sine gudshus. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK.

Økt sikkerhet

Moskeer i Norge har trappet opp sikkerheten, særlig i forbindelse med fredagsbønnen, og politi og vektere var synlig til stede også nå.

Talsperson Ikhlaq Ahmed ved Islamic Cultural Centre fortalte til NRK I forrige uke at mange av deres medlemmer var bekymret.

– Dette skjedde mot muslimer og på grunn av muslimhat. Derfor bør vi være forberedt og ha ekstra sikkerhet, sa han.

En uke senere tror Arshad Jamil at folk har kommet litt over frykten.

– Nå er vi mer på tiltakssiden der vi savner konkrete tiltak og ønsker tydeligere tilstedeværelse fra regjeringen. På den andre siden har religiøse ledere fra forskjellige trossamfunn vist en enorm støtte, sier han og forteller at de også har mottatt blomster fra New Zealendere som bor i Norge.

Solidaritet og nestekjærlighet

Representanter fra alle medlemsorganisasjonene til STL var til stede på aksjonen med skilt påskrevet #tryggibønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er veldig viktig å stå i solidaritet med dem som har blitt utsatt for noe så forferdelig som muslimene på New Zealand, sier bahá´í Britt S. Thoresen som er styreleder i STL.

Generalsekretær i Norges kristne råd, Erhard Hermansen er enig.

– Alle som oppsøker et gudshus for å utøve sin tro skal være trygge uansett. Vi vil vise at vi står sammen med alle som oppsøker sitt gudshus og de som kommer til bønn her i moskeen, sier han.

Ed Brown er generalsekretær i Stefanusalliansen, en organisasjon som jobber for forfulgte.

– Vi jobber ikke bare for forfulgte kristne, men for alle som forfølges for sin tro. Når det er angrep på folk på grunn av deres tro må vi stå i solidaritet med dem. Dette er viktig både i et menneskerettighetsperspektiv, men også som kristne med nestekjærlighet, sier han.

Biskop og ordfører

I tillegg til å stå med #tryggibønn-plakater utenfor moskeen inneholdt aksjonen en hilsen fra den katolske biskopen Bernt I. Eidsvig på vegne av STL og en hilsen fra Oslo-ordfører Marianne Borgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eidsvig fortalte blant annet hvilket inntrykk det gjorde på ham i 2016 da en fransk katolsk prest i 2016 ble drept mens han feiret messe og muslimer tok kontakt og uttrykte kondolanse og medfølelse. Han påpekte også at undersøkelser viser at diskrimineringen mot muslimer i Norge øker.

– Vi ønsker å vise dere og omverden at vi står sammen på tvers av tro og livssyn når en av oss blir truet. Min frihet er avhengig av din frihet, og i vårt livssynsåpne samfunn skal alle kunne leve ut sin tro eller sitt livssyn uten frykt, sa han i talen sin.

Borgen fremhevet at handlinger som den i New Zealand kommer fra holdninger i samfunnet som man må ta et oppgjør med.

RELIGIØSE LEDERE: Noen av de frammøtte lederne for tros- og livssynssamfunn ble med inn i moskeen der biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt I. Eidsvig (nr 2 f.h), kom med en hilsen på vegne av STL. Preses i Den norske kirke, Helgs Haugland Byfuglien (t.h), var også til stede. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

– Betyr noe

Flere av muslimene som var samlet til fredagsbønn takket aksjonistene på vei ut av moskeen.

– Dere er en inspirasjon for andre mennesker, sa en før han forsvant ut i Oslos gater.

Preses i Den norske kirke og øverste leder for Norges største trossamfunn, Helga Haugland Byfuglien, var også til stede under markeringen. Hun sto sammen med flere i døra etter fredagsbønnen og hilste på dem som kom ut.

– Med alle de takkene vi har hørt tror jeg dette betyr noe for ganske mange. Vi lærer også av å være med på dette. Tenk om det var jeg som hørte til en gruppe troende som blir mistenkeliggjort og tilskrevet all urett begått av enkeltpersoner? Hvordan er det egentlig? Det har vært sterkt å stå her og møte mange unge som takker for dette. Jeg tror det betyr noe.

Les også
Kræsjer i synet på pavens fredserklæring
Les også
Ny muslimsk fellesorganisasjon etablert