OVERRASKENDE: Mordechai Vanunu, som i Israel blir sett på som landssviker, fikk fredag kveld snakke på israelsk fjernsyn.

Vanunu på israelsk TV

Mordechai Vanunu, mannen som i 1986 avslørte Israels atomvåpenprogram, har for første gang blitt intervjuet av hebraisk-språklig, israelsk presse.

I beste sendetid fredag kveld, på den israelske fjernsynsstasjonen Kanal 2, fikk han fritt advare mot det israelske atomprogrammetsom han mener er en trussel mot verdensfreden.

Vanunus opptreden var på forhånd klarert med israelske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel har aldri verken avkreftet eller innrømmet at landet er en atomvåpenmakt. Hva som fikk myndighetene til å slippe Vanunu til på fjernsynet akkurat nå vites ikke. Men redaktør David Horovitz i The Times of Israel, tror det har å gjøre med at regjeringen har gitt opp forsøkene på å få den amerikanske kongressen til å si nei til atomavtalen med Iran.

Statsminister Benjamin Netanyahu har flere ganger sagt at Israel dersom nødvendig vil angripe Iran alene, for å forhindre fremstillingen av kjernefysiske våpen.

Forrige uke tillot den militære sensuren at israelsk fjernsyn sendte et lydopptak av samtaler der tidligere forsvarsminister Ehud Barak beskriver tre tilfeller der Israel var svært nær ved å angripe Irans kjernefysiske anlegg. Dette skal ha vært i 2010, 2011 og 2012.

Angrer ikke

Mordechai Vanunu (60) ble intervjuet i leiligheten til en venn i Tel Aviv. Han beskrev hvordan han gradvis ble overbevist om at det var hans plikt å røpe detaljer fra anlegget i Dimona til innbyggerne i Israel, Midtøsten og verden for øvrig.

I det femten minutter lange intervjuet med Kanal 2, sa Vanunu også at han ikke angrer avsløringene på 80-tallet –selv om han har betalt en høy pris. I 11 av 18 år ble han holdt i isolat.

Vanunu ble løslatt fra fengsel i 2004 og har siden hatt forbud mot å reise utenlands eller å snakke med utlendinger. Han bor i Øst-Jerusalem, er arbeidsledig og avhengig av donasjoner for å overleve.

I mai inngikk han ekteskap med teologiprofessor ved MF, Kristin Joachimsen.

I juni skrev Dagen på lederplass at restriksjonene mot Vanunu fremstår som en tillegsstraff. Lederartikkelen argumenterte for at Norge bør invitere han og at Israel bør la han få reise.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mordechai Vanunu (60)

Teknikar ved det israelske atomanlegget i Dimona.

Utleverte opplysningar og bilete av dette til Sunday Times.

Dømt i 1986 til 18 års fengsel for avsløringane.

Frådømt retten til å forlata Israel. Har heller ikkje lov å uttala seg til media.

Gift i mai 2015 med Kristin Joachimsen (46), professor i GT ved Menighetsfakultetet.

Liv Signe Navarsete (Sp) ønskjer Vanunu velkommen til Norge.

Gift i mai 2015 med Kristin Joachimsen (46), professor i GT ved Menighetsfakultetet.

Les også
Vanunu søker familiegjenforening
Les også
– Mannen min er ingen trusselKristin Joachimsen
Les også
Vanunu til Norge
Les også
Lite Norge kan gjera for VanunuMordechai Vanunu (60)
Les også
Ingen grunn til å gi Vanunu asyl