Rune Edvardsen er kritisk til boka «22. juli-profetien».

– Utøya-pårørende ser det som galskap

Troens Bevis-leder Rune Edvardsen frøys på ryggen da han leste boka «22. juli-profetien». Nå ber han norske kristenledere beklage budskapet overfor det norske folk.

Rune Edvardsen er blant dem som har lest Jeremy Hoffs bok som nå skal være solgt i 3000 eksemplarer.

– Jeg fikk den for tre-fire uker siden i posten fra noen som mente jeg burde lese den, sier Edvardsen som leder misjonsorganisasjonen Troens Bevis i Sarons Dal i Kvinesdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frøys på ryggen

– Hva tenker du om boken?

– Min første reaksjon var at jeg frøys på ryggen. Den satte meg helt ut. Min vurdering som evangelist er at dette er å skyte seg selv i foten på vei ut av jakthytta. Det bør du ikke hvis du skal ut og presentere et godt evangelium.

Edvardsen har tidligere klart stått fram og fortalt om sin tilhørighet til arbeiderbevegelsen, og han har mange venner og bekjente der.

– Først og fremst angår dette Utøya og alle de pårørende til dem som ble drept der. Så jeg tenkte: «Hva i all verden er dette for noe?» Men tydeligvis er det noen som profeterer om Israel og hvordan vi som nasjon skal ha pådratt oss Guds vrede og kommet ut av velsignelsen, sier Edvardsen.

Han påpeker at Norge vel må være et av de aller mest velsignede land i verden. Derfor finner han det vanskelig å forstå at velsignelsen ikke hviler over landet lenger.

Beklager

– Vi er verdens rikeste land, og det har aldri vært så bra å leve i Norge som nå. Kan vi da være et land som Gud har støtt fra seg? spør han.

Edvardsen viser også til at ikke noe land har sendt ut så mange kristne misjonærer i forhold til innbyggertallet som vi har.

– Budskapet i boka stemmer dårlig med mine tanker, konkluderer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Edvardsen sier også at boka tegner et annet virkelighets- og gudsbilde enn det han og mange andre har, enten man har et klart kristent standpunkt eller er mindre fast kirkegjenger.

– Hvis det negative overvinner det gode, da er vi fortapt i utgangspunktet. Jeg tror på en Gud som er veldig annerledes enn det 22. juli-profetien presenterer. Derfor ønsker jeg å si at vi kristne på det sterkeste beklager dette budskapet. Dette er ikke representativt for det store bildet i norsk kirkelighet.

– Galskap

– Du kjenner flere pårørende etter 22. juli-massakren. Hvordan reagerer de på Jeremy Hoffs tanker?

– Jeg har hørt noen direkte reaksjoner, og heldigvis tar de det som galskap. Selv noen av dem som ikke besøker kirken så ofte, men som tror det finnes en gud, sier de ikke tror at Gud er sånn.

– Er det en problematisk tanke at Gud, under den nye pakt, straffer og dømmer mennesker før dommens dag?

– Det står ganske tydelig at Gud ikke sendte sin sønn for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham. Jeg vil ikke gå inn i en dyp teologisk debatt på dette, for det sporer bare av, men jeg tar fullstendig avstand fra slike profetier om Guds straff over landet. Det er mange land i verden som går tydelig imot Israel og som slipper unna straff, så jeg tror ikke på sånne ting. Gud elsker mennesker, men han ga oss også fri vilje, og derfor oppstår det hendelser, sier Edvardsen.

Selv mistet han en søster i en trafikkulykke for noen år siden.

Da faren Aril døde i 2008, i den ikke altfor høye alder av 69 år, fikk familien høre at også dette var en dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var noen kristne som sa at pappas død var en straff for at han hadde tatt PLO-leder Yasir Arafat i hånden, sier Rune Edvardsen.

Ledere må markere

– Nå er det viktig at kristne ledere markerer hva det sanne evangeliet er for noe, sier Edvardsen.

Han tar blant annet sterkt avstand fra den profilerte Israel-vennen Jan Willem van der Hoeven.

– Jeg har sett videoer med van der Hoeven der han sender sterke signaler til TV Visjon Norges seere. Kristne ledere som Jan Hanvold (ansvarlig redaktør for TV Visjon Norge, red.anm.) og Finn Jarle Sæle (ansvarlig redaktør for Norge Idag, red.anm.) burde komme fram og si hva de mener. Hvis de mener det som står i Hoffs bok, bør de si det til det norske folk, sier Edvardsen.

– Men Sæle har tidligere i Dagen gått ut mot det han kalte morderånden etter 22. juli-massakren?

– Jeg tror alle ønsker alt godt for Norge, og jeg tror ikke noen av dem støtter opp om drapene. Men det ser ut som de støtter teorien om at Gud straffet Norge på grunn av disse AUF-ungdommene på Utøya og at tragedien skjedde fordi Norge trenger omvendelse.

– Gammeltestamentlig

– Mener du da at noen kristne ledere har et ugjennomtenkt forhold til teorier de støtter?

– De har noe av det gammeltestamentlige i seg. Vi har alle en tilkortkommenhet, og vi forstår ikke alt Gud gjør. Jeg tror det er noen som ikke klarer å akseptere Guds store og grensebrytende nåde. Den er større enn våre følelser og våe oppfatninger. Gud sendte sin sønn for å dø for alle mennesker, ikke for at han skulle straffe noen og markere med slike eksempler som på Utøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Edvardsen er bereist i Afrika, og han viser til land som Rwanda, Burundi og Kongo samt Kenya og Uganda – steder hvor vold og grusomheter har funnet sted.

– Dette er noen av de største kristne nasjonene i verden, så da er det noe som ikke stemmer med konspirasjonsteoriene. Og til alle pårørende og gjenlevende etter 22. juliUtøya, vil jeg si: Vi tenker på dere og ber for dere og for vårt kjære Norge, sier han.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
– Som forventet av Edvardsens sønn
Les også
Trekker seg fra De Kristne-verv etter støtte til 22. juli-bok
Les også
Feilaktig fremstilling
Les også
22. juli og Guds domfellelser
Les også
22. juli-ekstremismen