Flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak er færre og har det bedre enn fryktet, konstaterer Pentagon. Foto: Reuters / NTB scanpix

USA vil ikke evakuere yezidiene fra Sinjar-fjellet

USA ser ikke lenger noe behov for å evakuere flyktninger fra Sinjar-fjellet i Nord-Irak, opplyser Pentagon.

En gruppe amerikanske kommandosoldater var natt til torsdag på en lynvisitt på fjellet, for å vurdere hvordan flyktningene, mange av dem fra yezidi-minoriteten, har det.

Les også: Yezidienes religion ble grunnlagt på 1100-tallet, etter islam.Dette gjør dem til fiender av Muhammeds etterfølgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sammen med kommandosoldatene, som Washington omtaler som militærrådgivere, var også en gruppe bistandsfolk fra U.S. Agency for International Development (USAID).

Mindre behov

Konklusjonen de trekker er at behovet for å sette i gang masseevakuering ikke lenger er til stede.

– Teamets vurdering er at det er langt færre yezidier på Sinjar-fjellet enn tidligere fryktet, heter det i en kunngjøring fra Pentagon.

– Yezidiene som fortsatt er der, har det bedre enn tidligere antatt, og de har fortsatt tilgang på mat og vann som vi har sluppet ned til dem, heter det videre.

– Basert på denne vurderingen er det langt mindre sannsynlig at det vil bli satt i gang evakuering, konkluderer Pentagon, som understreker at USA fortsatt vil forsyne flyktningene med humanitærhjelp.

– Inntil 800.000 irakiske barn drevet på flukt

Beleiret

Onsdag ankom rundt 130 amerikanske militærrådgivere byen Erbil, og det var noen av disse som i ly av nattemørket torsdag var på befaring på Sinjar-fjellet.

– De hadde kontakt med flyktningene og returnerte deretter til Erbil, opplyser Pentagon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flyktningene på fjellet er beleiret av militante islamister fra opprørsgruppaDen islamske staten (IS), som har truet med å drepe dem dersom de ikke konverterer til islam.

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) dreier det seg om titusenvis av flyktninger, flertallet av dem yezidier.

Bodde som flyktning i Norge i 14 år før han reiste hjem til Erbil:Drømmen om Irak slår sprekker

Fastholder

Irakiske helikoptre og kurdiske styrker har alt evakuert noen av flyktningene, og det er noe uklart hvor mange som fortsatt befinner seg i området.

Storbritannias statsminister David Cameron fastholdt senest onsdag at behovet for masseevakuering er akutt.

– Det er helt åpenbart en desperat situasjon i Irak, og særlig på dette fjellet. Vi behøver en plan for å få disse menneskene ned fra fjellet og bringe dem i trygghet, sa Cameron.