Trump-pastor sjokkerer USA

Framgangsteologen og TV-evangelisten Mark Burns var ukjent inntil han ble plukket ut som hovedpastor for Donald Trumps nominasjonskamp.

Baptist-pastoren fra Harvest Praise & Worship Center i den lille byen Easley i South Carolina fikk plutselig hele verdens oppmerksomhet rettet mot seg da han talte på Republikanernes landsmøte rett førDonald Trump overtok scenen.

Burns opprørte mange kristne amerikanere da han leverte en kraftsalve fra scenen, midt under andakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Stå sammen

«Republikanere, vi må stå sammen, for vår fiende er ikke andre Republikanere, menHillary Clinton og Demokratene.»

Han ba salen om at «vi sammen kan bekjempe de liberale demokratene» og Gud om å gi «Trump kraft til å bli president I USA».

På sosiale medier skapte de uvanlige uttalelsene sterke reaksjoner, og andakten er blitt omtalt som «den mest partipolitiske» av alle andaktene som tradisjonelt holdes under Republikanernes storkongress der partiets presidentkandidat formelt blir valgt.

Tidligere har det også skapt bruduljer når Burns har uttalt atBernie Sanders «må vende om til Jesus.» Sanders er av jødisk slekt og stilte som motkandidat til Hillary Clinton i den demokratiske nominasjonsvalgkampen.

Trump skal ha overtalt pastoren til å bli en av hans støttespillere under et møte i september i fjor.

«Kristendommen er under angrep», skal Republikanernes nyvalgte presidentkandidat ha uttalt under møtet. Denne uttalelsen, og Trumps nye motstand mot liberale abortlover, gjorde at den inntil nylig helt ukjente pastoren ble en av Trumps sentrale støttespillere.

Perfekt støttespiller

Det amerikanske magasinet Time har gjort et stort intervju med pastoren som de omtaler som den «perfekte støttespiller» for den kontroversielle presidentkandidaten.

Få amerikanere hadde hørt om Burns før Trump gjorde ham til sin viktigste kristne støttespiller. Tidligere har han gitt vitnesbyrd om hvordan Gud radikalt forandret hans eget liv. Han var arbeidsledig, vokste opp i et fattig strøk og levde på matkuponger. Men da han fant Jesus forandret livet seg. Nylig startet han det evangeliske TV-nettverket NOW, som når ut til 11 millioner TV-­seere i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Jesus mente aldri at vi skulle være fattige (…) Det er det Donald Trump står for», har han sagt. Han ser på det som et mirakel at Trump valgte ham som sin valgkamppastor.

– Han er millionær, han kunne valgt hvemsomhelst, men han valgte meg, sier han til Time.

Fremgangsteolog

Washington Post omtaler en av gudstjenestene til pastoren, der han forkynner et budskap om suksess og fremgang.

– Gjennom Gud kan man ikke bare bli lykkelig, men også vellykket, sa pastoren ifølge avisa.

– Si: «Jeg skal ikke behøve å ha to jobber». Si: «Jeg skal bli gjeldfri!», ropte han til menigheten.

Det har også fått mye oppmerksomhet at en svart pastor er Trumps viktigste støttespiller. Selv har pastoren forklart at han tvert imot ser Trump som den beste kandidaten for minoriteter i USA.

– Det finnes ingen svarte, det finnes ingen hvite, det finnes ingen gule, det finnes ingen røde. Det er bare grønne, ropte han i en bønn han ledet under et valgkampmøte for Trump i mars – med henvisning til fargen på amerikanske dollarsedler.

– Grønt betyr penger! Grønt betyr jobber», utbasunerte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Burns erkjenner imidlertid at Trump har vært skilt to ganger, og at han ikke ble abortmotstander før ganske nylig. Han er altså ingen perfekt kristen. Men Burns skynder seg å legge til at det er ingen.

– Jeg ser Donald Trump som en person som har erkjent at han er Guds barn. Ja, det er visse områder der han må vokse, det er en gryende prosess, sier Burns.

– Men jeg vet at til tross for alle hans feil, kan Gud bruke ham.

Profeterer

Tidligere har Burns profetert om at Trump ville vinne nominasjonen.

I et stort intervju med Time avslutter pastoren med å utbasunere skråsikkert at Trump vil vinne mot Hillary Clinton også og at han selv vil ta plass på podiet under innsettelsesseremonien for å velsigne den kontroversielle mangemilliardæren som USAs nye president.

– Vi skal tilDet hvite hus i november, proklamerer han.