Partilederne Jonas Gahr Støre (Ap) og Knut Arild Hareide (KrF) i samtale om tro med Sten Sørensen (i midten), under sommerstevnet i Sarons Dal.

Tolv kilo mindre pastor

Det var en slankere utgave av pastor Sten Sørensen som samtalte om tro med partildere i Sarons Dal i sommer. Nå er han med og slanker andre pastorer.

Idrettsprest Kjell Markset utga boken Levekraft tidligere i år. Herfra har han hentet et konsept hvor han hjelper andre til et sunnere liv, med et overkommelig opplegg.

Frikirkepastor og lokalpolitiker Sten Sørensen så en gyllen anledning til å gjøre noe med formen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Raser i vekt

– Rundt 1. februar møtte jeg Markset, med det for øyet at han skulle lage et opplegg som min mentor. Jeg ønsket å komme i bedre form. Både bedre fysikk, kondisjon og hele den menneskelige siden. Da la han opp et opplegg som passet for meg. Jeg var utrent og i overkant hva gjelder vekt. Jeg jobber mye, men jeg kjører ofte bil. Jeg måtte gjøre noen grep, og da lagde han et opplegg som var overkommelig for meg, forteller frikirkepastor Sten Sørensen.

TAR AV: Sten Sørensen tar helsa på alvor. Han har nylig gått gjennom et treningsopplegg fra idrettsprest Kjell Markset. Resultatene kom fort. Foto: Privat

– Jeg har fremdeles en travel hverdag, men hvem kan vel ikke bruke 30 minutter på noe du får så mye igjen for? spør Sørensen retorisk.

Studenten har blitt læreren

Nå er det flere predikanter som ønsker å avta. Sørensen har blitt deres mentor, men han ønsker ikke å gå ut med navn.

– Vi har samlet oss under mottoet «Han skal vokse, jeg skal avta», røper pastoren.

– Er pastorer og forkynnere generelt i dårlig form?

– Det er et yrke hvor man har mye sittende arbeid. Pastorer sitter i en kontorstol og forbereder seg og arbeider mye teoretisk. Er du pastor og blir invitert mye ut, hvor du skal være representant, så er det også en del fristelser. Det er viktig å leve med det på en sunn måte, forklarer Sørensen.

Nye bukser

Idrettspresten Kjell Markset, som står bak konseptet, tydeliggjør at dette ikke er et slankeprosjekt.

– Dette handler om å få mer overskudd i hverdagen. Det blir ofte en bieffekt at man går ned noen kilo, sier Markset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opplegget kaller han «Prosjekt levekraft».

– Først ser vi på hvordan situasjonen er - og hva ønsker å oppnå. Sten var motivert til å gjøre dette. Til slutt setter vi opp fire mål som vi skal nå. I Sørensens tilfelle innebar dette blant annet å gå ned ti prosent vekt og gjennomføre en spasertur på fem kilometer på en bestemt tid. I løpet av fire måneder var alle målene nådd. Han sier han føler seg ti år yngre og har mye mer overskudd i hverdagen. Han måtte også kjøpe nye bukser før sommerstevnet i Sarons Dal, forteller idrettsprest Markset.

– Bør pastorer og prester bli mer bevisst på helse?

– Jeg håper på det. Det er mange som sliter med en stressende hverdag. Da spiser man ofte usunt, og da er det fort gjort å legge på seg. Det øker faren for å pådra seg livsstilsykdommer som man ikke skulle hatt når en er mellom 40 og 60 år, sier Kjell Markset.

Markset forundrer seg over måten forkynnere blir vist omsorg. Når de er på besøk eller sammenkomster, blir man tilbudt kaker og sjokolade i store monn. Selv om tanken er god, blir resultatet ofte det motsatte, mener Market. Han argumenterer for at vi bør finne noe å hygge oss med som samtidig bygger kroppen opp, i stedet for å bryte den ned.

Trening er lite nyttig

– Forrige gang du snakket om dette med Dagen, ble du kritisert i kommentarfeltet på dagen.no for å ha feil fokus. Argumentet ble hentet fra 1. brev til Timoteus 4,8a, hvor det står; «for kroppslig øving er nyttig til noe, men gudsfrykt er nyttig til alt.» Hva tenker du om det verset?

– Vi ber Fader vår, hvor det heter «gi oss i dag vårt daglige brød» og «led oss ikke inn i fristelse». Dette handler om hva vi har og gjør. En av fristelsene som faktisk ødelegger flest leveår er det vi putter i oss. Derfor er det viktig at vi som kirke kan være med og si hva som er tyven i dag. For meg er kristen tro hverdagslig. Den handler om livet her og nå. Det store håpet vi formidler handler om en som har ordnet vår evighet. Det er en gave vi kan ta i mot. Oppgaven vår er å ta ansvar for vår kropp som Bibelen kaller et hellig tempel, og vår jord som vi har fått, sier Markset.

Idrettspresten er fornøyd med pastorelevens innsats. Sten Sørensen selv minner om at vi er svake i kjødet og understreker at han derfor ikke tar noen seire på forskudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
Ærepris til Kjell Markset
Les også
- KRIK er Kirkens største under