MÅ PRIORITERE: Sjømannsprest offshore Annette Tronsen Spilling mangler «juleprester» som kan sendes til oljeplattformene i Nordsjøen i julehøytiden. Hun synes det er trist at Sjømannskirken ikke greier å dekke etterspørselen.

Ti plattformer i Nordsjøen får ikke julebesøk av kjerka

Sjømannskirken har ikke nok prester å tilby alle plattformene. Dermed må flere oljearbeidere se langt etter kjerka i år.

I mange år har juleprester vært et kjært besøk for oljearbeidere som må jobbe i julen.

– Trist

– De synes det er veldig trist, for de har et sterkt ønske om å få prest, sier nordsjøprest Berit Bjørnerud, som er en av to i Sjømannskirken som er ansvarlige for å skaffe juleutsendinger til installasjonene på norsk sokkel i Nordsjøen og Norskehavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I år trenger Sjømannskirken rundt 40 juleutsendinger til plattformene til havs i tillegg til de faste offshore-prestene.

Bjørnerud merker godt at tilbudet om en utsending fra kjerka er populært.

– Setter pris på

Statoil står i år uten juleutsending fra Sjømannskirken på minst tre plattformer.

Studenter

Sjømannskirken er avhengig av å hente inn eksterne folk til å besøke oljeplattformene i julehøytiden. Dette kan være alt fra studenter i teologi, diakoner og til kirkelige ansatte.

Mye kan tyde på at det ikke lenger er like lett å få aktuelle kandidater til å forlate hjemmene sine i julehøytiden. Sjømannskirken stiller også høye krav til egnethet og ikke alle som søker om å reise ut får grønt lys. Utsendingene må også ha godkjent helseattest fra en petroleumslege.

Samtale

En juleutsending bidrar med den kirkelige delen av julefeiring på julaften, hvor blant annet juleevangeliet leses under middagen. I løpet av juledagene er det også andakt, opplyser Bjørnerud.

Men først og fremst er utsendingen et medmenneske med to ører og en munn.

Forstørrelsesglass

Sjømannspresten skulle gjerne hatt juleutsendinger på alle installasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For selv om det er materiell velstand ombord, er det mange som trenger noen å snakke med disse dagene. Julen er som et forstørrelsesglass. Familieliv og gleder forstørres, men tydeliggjør også det som er vond av ensomhet, savn og sorg, sier Tronsen Spilling.

Sjømannskirken samarbeider med oljeselskapene når det gjelder markeringen av jul på de norske installasjonene i Nordsjøen.

Les også
13 vil bli generalsekretær i Sjømannskirken
Les også
Nå merker også Sjømannskirken mangelen på presterSjømannsprester
Les også
Sjømannskirken på Bygdøy solgt for 57 millioner
Les også
Sjømannskirken skuffet over budsjettforslaget