Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Sverige venter rekordmange flyktninger

Det svenske Migrationsverket oppjusterer sine prognoser for antall asylsøkere som kommer til Sverige i år, til 100.000 personer, flere enn noensinne, ifølge avisen Sydsvenskan.

Så sent som i juli endret myndighetene prognosen fra 60.000 til 80.000.

Årsaken til den økte tilstrømningen er den spente situasjonen rundt om i verden, ikke minst i Syria, Somalia, Libya og Eritrea. Det kommer nå flere flyktninger til Sverige enn under Balkan-krigene på 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En annen grunn til at prognosene skrives opp, er den forverrede situasjonen i Nord-Irak, som svenske myndigheter tror også vil ende i en ny flyktningstrøm.

Til høsten

– Vår konklusjon akkurat nå er at flyktninger derfra ennå ikke kan nå Sverige, men at de kan komme senere i høst, sier Christer Zettergren i Migrationsverket.

Han sier at det er vanlig at det blir en økning på høsten, og at det trolig gjentar seg også i år.

For svenskene synes ikke den økte tilstrømningen av asylsøkere å være noe stort problem, ifølge meningsmålingsinstituttet Novus.

Novus har spurt et representativt utvalg på 1.000 mennesker om deres syn på mottak av flyktninger i forbindelse med diskusjonen som pågår etter statsminister Fredrik Reinfeldts tale i Stockholm lørdag da han sa at Sverige har plikt til å ta imot flyktninger.

Flertall positivt

Et klart flertall – to av tre – mener at Sverige bør ta imot flere eller like mange flyktninger som i dag på grunn av krigene og uroen som nå finner sted i verden, viser en ny måling.

26 prosent av de spurte mener at Sverige bør ta imot flere flyktninger, og 36 prosent mener at dagens nivå er passelig. 32 prosent synes Sverige skal ta imot færre mens 6 prosent svarer «vet ikke».

De som stemmer på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet er mer positive enn gjennomsnittet. Blant velgerne til Sverigedemokraterna sier 94 prosent at antall flyktninger burde reduseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Obama: Lang kamp for å beseire IS
Les også
– Titalls flyktninger drept i Øst-Ukraina
Les også
123 syriske flyktninger var for syke for Norge
Les også
35 flyktninger funnet innesperret i konteiner