Illustrasjonsfoto: Randi Deuro

Svensk biskop vil ha korsene ut av kirken

Biskop Eva Brunne vil fjerne kristne symboler fra «Sjömanskyrkan i Stockholm» og i stedet lage bønnerom for muslimer.

– Et katastrofalt forslag, svarer prest. I Norge har Human-Etisk forbund vært en pådriver for å fjerne kors fra kirkebygg i tilknytting begravelser. Intensjonen har vært å gjøre lokalene mer «religionsnøytrale».

I Sverige har de nå gått et stykke lenger. Et forslag fra den svenske biskopen, Eva Brunne, om å fjerne kristne symboler fra Sjømannskirken vekker sterke reaksjoner, melder SVT.

– Man kan lure på hvor et slikt ugjennomtenkt, uansvarlig og katastrofalt forslag kommer fra, kommenterte prest i «Svenske kyrkan», Patrik Pettersson, på bloggen sin.

Første møte

Biskop Eva Brunne mener Sjømannskirken burde åpne egne bønnerom for andre religioner, hvor retningen til Mekka er tegnet opp i «tjeneste for muslimer og andre religionsutøvere».

– Det å forkynne Kristus innbærer ikke å være stygge mot mennesker av en annen tro, sier biskop Brunne til den svenske avisen Dagen.

Biskopen forklarer at Sjømannskirken er et første møte med et nytt land for mange, og at kirken derfor burde prøve å være «veldig sjenerøs» i måten den møter sjømennene på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Fjerner korset med fjernkontroll

Uenig teolog

Uttalelsene til Brunne møter sterk kritikk fra den svenske teologen Annika Borg.

– Teologisk og eksegetisk er det opp etter veggene. Å snakke om gjestfrihet og åpenhet blir å blande kortene, sier professor i teologi, Annika Borg, til «Världen idag».

– Hvis man ikke forstår dimensjonen av å flytte ut Kristus, så hjelper ikke bibelsitat, forsetter hun.

– Jeg er imot en utvikling hvor vi skal ta ut Kristus når mennesker med en annen tro kommer til landet vårt, sier Borg.

Problem i Norge

I Norge har kors vært omstridt i mange år. Korset på Gjerpen kapell som måtte males over for å gjøre lokalene «livssynsnøytrale», skrev avisen Varden. I mars omtalte Dagen saken om Arendal kapell som risikerer å få «mobile kors» som skal flyttes ut under ikke-kristne begravelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Livssynsnøytrale symboler er fremtidens løsning, sa stiftsdirektør Tormod Stene Hansen i Agder og Telemark bispedømme den gangen.

Human-Etisk Forbund har forsøkt å fjerne korsene på Mandal kirke uten å lykkes, og at de to bibelsetningene på veggen blir tildekt under ikke-kristne arrangementer, kunne Fædrelandsvennen melde.

Ikke fornøyd

Presten Patrik Petterson skriver på bloggen at det kan virke som biskopen, Eva Brunne, vil «gjøre den svenske kirken om til inter-religiøs paraplyorganisasjon», og legger til:

– Når deres interesser er overordnede, så blir Jesus og alt annet som kristen tro holder for sant forhandlingsbart.

Les også
Bollestad kraftig provosert av nei til ideell rusavvenning
Les også
Reformbevegelsens havari
Les også
Kritisk for politimann etter knivstikking på asylsenter
Les også
Krever bedre innsats for flyktningbarn
Les også
De neste hundre års misjon