LO: Hege Storhaug forteller til Dagen at hun lo da hun fikk vite at hun ikke var ønsket som foredragsholder i MIFF.

Storhaug svartelistet av Israel-venner

Hege Storhaug er uønsket som foredragsholder i arrangement i regi av Med Israel for fred. – Minner om Sovjet, sier den kjente islamkritikeren.

Hovedstyret i Med Israel for fred vedtok før helgen å oppløse lokallagsstyret i Trondheim. Noe av kjernen i konflikten skal ha vært at styret i Trøndelag inviterte Dr. Rachel Suissa til å holde foredrag i mai i år. Hun er leder for Senter mot antisemittisme.

Det suspenderte styret opplyser til Dagen at fire av talerne som de ønsket å bruke, har blitt avvist av hovedstyret. Den mest kjente er islamkritikeren Hege Storhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uegnet i MIFF

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, bekrefter at enkelte talere er uegnet som foredragsholdere i regi av organisasjonen.

– Disse fire er ikke alene om å være uegnet i MIFF.

– Hvorfor mener dere at Storhaug er uegnet?

– Det ønsker vi generelt ikke å kommentere. Det er mange foredragsholdere som blir vurdert fram og tilbake gjennom et år. Hvordan vi behandler det er utenfor offentlighetens interesse, mener han.

LEDER: Conrad Myrland er daglig leder i organisasjonen Med Israel for fred.

Storhaug forteller til Dagen at hun lo da hun fikk vite at hun ikke var ønsket som foredragsholder i MIFF.

– Det var nok en bekreftelse på alt som har skjedd rundt boka mi, « Islam. Den 11. landeplage». Enten skal man ties ihjel eller kritiseres på det mest usaklige. Denne gangen var det fortielsen som kom fram, mener hun.

Hovedstyret bommer

Storhaug antar at det er mange i MIFF som har lest boka og som støtter henne. Hun tror hovedstyret bommer i forhold til medlemsmassen og i forhold til demokrati og ytringsfrihet.

Myrland understreker overfor Dagen at MIFF er en bred allianse av alle ulike typer Israel-venner og at de derfor samles om et minste felles multiplum: informasjon og støtte til jødenes rett til en stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mye av det jeg selv og andre MIFF-ledere tenker om politikk og religion er også helt uegnet i MIFF. Slik sett gir vi også oss selv lav takhøyde. Det er denne profilen som har gjort MIFF til det vi er i dag. Hovedsaken er å få fram hvordan israelerne selv tenker om sin situasjon.

I MIFFs nye veiledning for bruk av foredragsholdere blir det understreket at organisasjonen ikke er et forum for religiøs forkynnelse, generell religionskritikk eller -debatt og heller ikke generell politisk debatt.

– MIFF har aldri vært en menighet eller et parti som skal tilby hele løsninger. Vi er en interesseorganisasjon for Israel og det jødiske folk og vil fortsette å fokusere på det, sier Myrland.

Han presiserer at selv om enkelte talere er uegnet i MIFF, så betyr ikke det at de ikke kan være dyktige, kunnskapsrike og hyggelige mennesker som kjemper for saker som noen eller mange i MIFF finner viktig og riktig.

Østblokken og Sovjet

Hege Storhaug har aldri tidligere holdt foredrag for MIFF, men kjenner til at det for et par år siden var et lokallag som prøvde å hente henne inn.

– Da ble det bråk i styret, forteller hun.

Storhaug understreker at hun ikke kjenner til MIFF sitt arbeid utover det at hun og flere andre ikke er ønsket som foredragsholdere.

– Det gir meg assosiasjoner til tidligere Østblokken og Sovjet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis man bare vil ha folk som er enige med alle statuttene deres, er det få som kan inviteres inn som foredragsholdere. Etter det jeg har forstått skal de verken ha fokus på EU, innvandring eller islam. Men saken er at hvis det ikke var for islam, så hadde Israel kunnet senke skuldrene og sluppet unna bomberegn. Men MIFF må gjerne leve i den villfarelsen at dette ikke handler om islam. Mitt tips til organisasjonen er at Israel aldri får være i fred så lenge Israel eksisterer. Det er helt utålelig for den form for islam som har makt. MIFF må gjerne være resistent mot kunnskap og fakta. Det er deres eget valg.

Minst like kritisk

Myrland sier at det er helt sikkert mange i MIFF som er minst like kritiske til islam som Hege Storhaug.

– Men i vår organisasjon er det bare de sider ved islam som har berøringspunkter mot Israel og det jødiske folk som hører naturlig hjemme.

Les også
Beklager intern konflikt i MIFF
Les også
Ekskluderte MIFF-medlemmer starter ny organisasjon
Les også
Midtøsten-konflikt i Trondheim
Les også
MIFF ber om offentlig oppgjør med palestinerne
Les også
– Norge bygger opp Palestina