«NORSK HUS»: Her i «Det norske hus» i Tiberias har fem norske familier kjøpt seg ferieleilighet. Fra leilighetene er det panoramautsikt over «søndagsskolesjøen» Genesaret. Fv: Maria og Henning Helvig fra Stavanger, Annlaug Ferking og Frank Bjørnø fra Bryne, Finn og Bodil Frestad fra Flekkefjord.

Stadig flere nordmenn kjøper «hytte» i Israel

Spania troner på popularitetstoppen, men for noen er drømmen å kunne bo der Jesus en gang gikk omkring.

Ifølge en fersk undersøkelse fra Prognosesenteret vurderer hele 73.000 nordmenn å kjøpe «hytte» i syden i nær fremtid.

Særlig er land som Tyrkia, Italia og Spania populære.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare i Spania kjøper rundt 5.000 nordmenn leilighet hvert år og her kan solhungrige nordmenn nyte godt av fallende priser og gå i fotsporene til et par hundre tusen nordmenn som allerede har adresse på Costa Blanca eller Costa del Sol.

Men for noen er rimelige priser ikke det viktigste - og varmen bare en del av pakken.

I byen Tiberias i Israel møter Dagen tre ektepar som har kjøpt seg leilighet i samme bygning, ved stranden. De er en del av en liten, men voksende gruppe israelvenner som investerer i landet de elsker.

Vennskap

– Det var aldri et alternativ å kjøpe leilighet et annet sted i syden. For oss er det bare Norge og Israel som gjelder, sier Finn Frestad fra Flekkefjord.

Han og konen Bodil har et langt vennskap med det israelske folk. I etterkant av den andre intifadaen lånte de i flere år ut hytten sin på Sørlandet til terrorrammede israelere. Og de har etterhvert fått minst like mange nære venner i Israel som i Norge.

Også Maria og Henning Helvig fra Stavanger og Annlaug Ferking og Frank Bjørnø fra Bryne vektlegger det gode naboskapet i Tiberias og at det er lettere å komme i kontakt med folk i Israel enn det er hjemme.

Flere ganger er de blitt invitert til bryllup eller andre selskapeligheter etter å ha kommet på nikk med israelske naboer i blokken.

Arabere og jøder

I Tiberias er det godt naboskap også mellom arabere og jøder. Byen huser begge folkegruppene og det har svært sjelden vært noen større konflikter mellom dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Her frykter vi ikke terror. Vi har nesten aldri sett et gevær her heller, annet enn når unge menn eller kvinner er på perm fra forsvaret, sier Henning og Maria Helvig.

Frank Bjørnø forteller om hvordan araberne i byen respekterer at alt står stille under den jødiske høytiden Yom Kippur og at jødene aksepterer at deler av byen sperrres av under muslimenes feiring av Ismael.

Søndagsskoleland

Samtlige er enige om at det er helt spesielt å bo i området hvor Jesus tilbrakte mesteparten av tiden sin på jorden.

– Fra noen av leilighetene kan en se helt til Kapernaum og hvis du lukker øynene kan du se for deg Jesus komme gående på sjøen her, sier Annlaug Ferking.

Det er også kort vei til Tabga, hvor brødunderet fant sted, til Saligprisningenes berg, Hermon, Tabor, Jordanelven, Nasaret og en rekke andre steder som er nevnt i Bibelen.

Helse

Det finnes også andre attraksjoner som badeland og varme kilder, og det går an å handle varer på de mange kibbutsene rundt Genesaretsjøen.

Sjøen ligger 209 meter under havoverflaten og er verdens lavestliggende ferskvannssjø. Dette skal gi en helsemessig gevinst. De norske ekteparene forteller om beboere med pusteproblemer som kan kutte ut deler av medisinen når de oppholder seg i den oksygenrike luften i Tiberias.

– Her er det jevnt over også tre grader varmere enn på Middelhavskysten, forteller de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det hender noen av dem leier bil, noe som er billig i Israel, men som regel klarer de seg helt fint uten.

– Her i Tiberias bor vi like ved sentrum og det er kort vei til strender, kafeer og butikker. Fra flyplassen tar vi ofte tog til Haifa og buss videre til Tiberias. Det går også an å komme seg enkelt rundt i Israel via det godt utbygde bussnettverket, sier Finn og Bodil Frestad.

Billig by

Tiberias er en billig by i Israelsk målestokk. De siste par årene har prisene på varer og tjenester steget sterkt i Israel, og en svekket kronekurs gjør også sitt til at den norske kjøpekraften i Israel er svekket. Tiberias er imidlertid en by der prisene fremdeles er godt under de norske.

– Jeg tror dette kan ha å gjøre med at Tiberias har en god del ultra-ortodokse jøder og arabiske innbyggere med lave inntekter, og at prisene til en viss grad avspeiler den lokale kjøpekraften sier Frank Bjørnø.

Dyrt i Jerusalem

At Tiberias står i en særstilling prismessig, bekreftes av kjennere av markedet som Dagen har vært i kontakt med. Av større byer hvor nordmenn har kjøpt leiligheter, er Tiberias billigst, fulgt av Haifa og Netanya, med storbyene Tel Aviv og Jerusalem på pristoppen.

I Jerusalem er nå kvadratmeterprisen for vanlige leiligheter høyere enn i Oslo, og standsmessige ferieleiligheter her vil være en fjern drøm for nordmenn flest.

Prisene skyter i været blant annet grunnet tusenvis av amerikanske jøder som kjøper leiligheter hvor de tilbringer høytider og ferier, og mens boliger over hele byen står tomme mesteparten av året, presses mange vanlige jerusalemitter til å flytte til billigere strøk av landet.

Haifa

Flere av de norske familiene i Tiberias ønsket opprinnelig å kjøpe leilighet i Haifa, byen ved Karmelfjellets fot. Det blir imidlertid stadig vanskeligere å finne prisgunstige leiligheter her som også har en god beliggenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ekteparet Liv og Gunnar Folgerø fra Sandnes var heldige som kom seg inn på boligmarkedet i Haifa før prisene begynte å stige. For åtte år siden kjøpte de en fireromsleilighet, et steinkast fra promenaden og stranden i nabolaget Bat Galim, en leilighet som nå har mer enn doblet sin verdi.

– Haifa er selve eksempelet på godt samkvem mellom ulike folkegrupper. Her sitter jøder, arabere og drusere sammen på kafeer. Vi har fått gode venner både blant kristne arabere og messianske jøder, sier Gunnar Folgerø.

Ekteparet har engasjert seg i menigheten Beit Eliahu og skulle de ønske norsk fellesskap, er veien kort til gjestehuset Beit Skandinavia.

Enkelt

Både familiene i Tiberias og ekteparet Folgerø har møtt flere som kunne tenke seg å kjøpe bolig i Israel, men som slår det fra seg fordi de ikke vet hvordan de skal gå frem.

Erfaringene deres er imidlertid at det er like enkelt å kjøpe leilighet i Israel som i de fleste andre ferieland.

– Her får du alt som du får på Kanariøyene, men du får også så mye mer, sier Annlaug Ferking.

– Viktig å søke hjelp hos fagperson

– Vi har hørt om enkelttilfeller av folk som kjøper bolig i Israel, og det er da ofte personer som har en familiær eller religiøs tilknytning til landet, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til Dagen.

Forbundet har ingen inngående kjennskap til det israelske markedet, men Geving har flere råd til nordmenn som ønsker å kjøpe bolig i land der det ikke bor mange norske fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det kan være lurt å leie bolig over litt tid noen ganger i det landet man har sett seg ut, før man velger å kjøpe seg en feriebolig der.

– En bør også sjekke hvordan stedet er utenom turistsesongen, sier Geving.

Eiendomsmeglersjefen sier det er det viktig at en tidlig kommer i kontakt med personer, for eksempel eiendomsmegler eller advokat, som kjenner til lovverket ved kjøp og salg av bolig.

Det er nemlig viktig å tenke på alt går riktig for seg når man kjøper boligen, men også være klar over hva som skjer hvis boligen skal selges.

– Du bør derfor sørge for å få hjelp av en fagperson gjennom hele prosessen. Det også viktig å tenke på å ha finansiering i orden og ikke nødvendigvis se på kjøpet som en investering du skal tjene penger på, sier han.

Boligpriser har de siste årene vist seg å endre seg relativt raskt i flere land, og det som så ut som en trygg investering med mulighet for en god avkastning i det ene øyeblikket, kan i det neste vise seg å gå den motsatte veien.

HAIFA: Liv og Gunnar Folgerø stortrives i leiligheten sin i nabolaget Bat Galim (bølgenes datter) – ved foten av Karmelfjellet og et steinkast fra stranden og promenaden.

Israel-korrespondenten

Dagen er eneste norske mediehus med en egen, fast korrespondent bosatt i Israel.

Kenneth Fjell Rasmussen startet i jobben i april 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innspill, spørsmål og tilbakemeldinger om Israel: k enneth@dagen.no

Podcast - nye radioinnslag hver uke På Facebook: Israel-korrespondenten Følg ham også på Twitter

Boligråd

Rådene fra de norske boligeierne i Israel er som følger:

  • Ta deg god tid og besøk gjerne Israel flere ganger før du bestemmer deg for hvor du kan tenke deg å bo.
  • Sørg for å få gode råd fra folk som bor i området – gjerne både norske og israelske.
  • Bruk en advokat til å sette opp kontrakt og for å ordne praktiske ting.

Boligråd

Rådene fra de norske boligeierne i Israel er som følger:

Ta deg god tid og besøk gjerne Israel flere ganger før du bestemmer deg for hvor du kan tenke deg å bo.

Sørg for å få gode råd fra folk som bor i området – gjerne både norske og israelske.

Bruk en advokat til å sette opp kontrakt og for å ordne praktiske ting.

Sørg for å få gode råd fra folk som bor i området – gjerne både norske og israelske.

Les også
Dagen-lesere på tur i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
Eldste turist i Israel noensinne
Les også
Flere franske jøder flytter til IsraelFranske jøder til Israel
Les også
Gammel palestinavenn på besøk i Israel
Les også
Israel, folkene og Bibelens løfter