Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under Senterpartiets oppsummerende pressekonferanse i Oslo 23. juni 2014. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Sp-ledelsen mener Venstre og KrF er for snille

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Venstre og KrF ikke er tøffe nok med regjeringen. Samtidig håper han på tettere samarbeid i sentrum.

– Venstre og KrF har vært for snille med regjeringen. Vi har flere eksempler på at de stemmer mot sin egen politikk denne våren, sier Vedum til NTB.

Senterpartiet serverte jordbær i pappfat da pressen ble invitert til splitter nye partilokaler for å høre ledelsens oppsummering av det siste drøye halve året mandag. Mye handlet om hat-kjærlighet-forholdet til kollegene i sentrum, som ifølge Vedum har valgt «fundamentalt feil, noe vi må respektere, men ikke liker».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Taktisk spill

Parlamentarisk leder Marit Arnstad sier at Venstre og KrF har stemt mot sitt eget program i flere saker, rent taktisk for å unngå å påføre regjeringen nederlag.

– Vi har et fellesskap med Venstre og KrF. Vi er enige med dem i mange saker. Men det er påfallende å se at den enigheten ikke nedfelles i politikk, sier Arnstad.

Som eksempler peker hun på Venstres nei til klimabudsjett, KrFs nei til priskontroll på landbrukseiendommer og begges nei til å ta imot det FNs høykommissær for flyktningers ber om av Syria-flyktninger.

Tvangsekteskap

Andre nestleder Anne Beathe Tvinnereim tror at Venstre og KrF har det vondt.

– De har inngått et slags tvangsekteskap. Og tvangsekteskap har sjelden et lykkelig utfall. Jeg tenker at både Venstre og KrF må føle seg ubekvemme i en del situasjoner. Problemet er at de later som de har en fristilt rolle, noe de ikke utøver i praksis. Det må jo være vanskelig på sikt, sier hun til NTB.

Nestlederkollega Ola Borten Moe ser det på samme måte:

– Jeg tror Venstre og KrF har det vanskelig på den måten at de åpenbart har et ansvar for at Høyre-Frp-regjeringen finnes, uten at de støtter sentrale deler av den politikken som føres. Men tyngdekraften gjelder, og det fører til at de ikke våger i sette hardt mot hardt. Det så vi sist nå på fredag, med Syria-saken, sier han til NTB.

Sentrumsfrieri

Tross kritikken, holder Sp-ledelsen likevel fast på at den gjerne vil utvikle mer politikk i sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det blir flere saker å samarbeide om desto eldre samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF blir, sier Vedum.

– Det samarbeides godt i komiteene på Stortinget. Og det er der samarbeidet må bygges, sier Arnstad.

– Vi samarbeider gjerne, sier Tvinnereim – som kun utelukker dagens regjeringspartnere i et fremtidig samarbeid. Alle andre konstellasjoner er tenkelige.

– Det er for tidlig å si hva vi lander på før stortingsvalget i 2017. Norsk politikk er dynamisk, og derfor kan vi ikke ha bastante synspunkter i dag på hvor vi står da, sier Borten Moe.

Folkets røst

Men først er det et lokalvalg som skal vinnes. Sp tjuvstartet mandag den lange valgkampen fram mot lokalvalget ved å kreve at lokale folkeavstemninger skal være avgjørende ved spørsmål om kommunesammenslåinger.

Samtidig lover partiet at dersom de vinner valget i 2017 – og dersom det blir nødvendig – så skal Sp oppheve alle tvangsvedtak om kommunesammenslåinger.

– Det er i tråd med at vi er et folkestyreparti, sier Vedum.

Les også
KrF meget fornøyd med egen posisjon
Les også
Bekymret KrF forventer endringAsylpraksis
Les også
Ap ber KrF og Venstre følge egen flyktningpolitikk
Les også
Slik skal asylpraksisen granskesAsylavtale
Les også
Høie kritisk til abortpraksis
Les også
Solvik-Olsen på roadtrip gjennom landet