Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Israels planlagte annektering av store områder på Vestbredden vanskeliggjør en forhandlet tostatsløsning. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Søreide: Israelsk annektering vil svekke mulighetene for tostatsløsning

Israels planer om å annektere store deler av Vestbredden vil svekke mulighetene for en forhandlet tostatsløsning, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og opposisjonsleder Benny Gantz inngikk mandag en avtale om å danne det de omtaler som en kriseregjering. Ifølge avtalen skal store deler av Vestbredden annekteres, og annekteringen begynner alt 1. juli.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge vil arbeide for å få israelerne og palestinerne tilbake til forhandlingsbordet, og tydeliggjør at en annektering vil gjøre det vanskelig å forhandle fram en tostatsløsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For at en tostatsløsning skal være bærekraftig, må den være i tråd med folkeretten. Jeg har tidligere advart mot å ta ensidige skritt. Enhver tilegnelse av landområder ved bruk av makt er uakseptabel og i strid med folkeretten, sier hun.

Palestinerne fordømmer planene om annektering, og FNs sikkerhetsråd har i gjentatte resolusjoner slått fast at «Israels okkupasjon av Vestbredden er ulovlig».

Generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp har omtalt den planlagte annekteringen som et «dødsstøt» for tostatsløsningen.