Medlemmer av den religiøse minoritetsgruppen yezidi demonstrerer mot ISIL i byen Arbil i Nord-Irak mandag. Foto: Reuters/NTB scanpix

Slår alarm om flyktningtragedie i Nord-Irak

Islamske ekstremister driver hundretusener på flukt i Nord-Irak og sprer panikk i befolkningen. 40 barn fra yezidi-sekten har mistet livet, ifølge FNs barnefond.

Hjelpeorganisasjoner slår alarm om situasjonen etter en rekke meldinger om brutale overgrep fra fundamentalistene i den sunnimuslimske gruppen Den islamske staten, også kjent som ISIL.

– Ifølge offisielle rapporter FNs barnefond (UNICEF) har mottatt, døde disse barna fra yezidi-minoriteten som en direkte følge av voldsbruk, fordriving og dehydrering de siste to dagene, heter det i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Kristne verden over støtter irakiske kristne

– Familier som flyktet fra området, har behov for øyeblikkelig hjelp. Blant dem er 25.000 barn som er fanget i fjellene rundt Sinjar, og som trenger humanitær bistand som drikkevann og sanitære tjenester, ifølge fondet.

Tvunget til å konvertere

Blant minst 35.000 mennesker som de siste dagene er drevet på flukt fra byen Sinjar i Nord-Irak, er det et ukjent antall medlemmer av den religiøse minoriteten yezidi. Også andre minoriteter hadde søkt tilflukt i Sinjar.

Over 60 unge menn fra yezidifolket er blitt drept av ISIL fordi de nektet å la seg omvende til islam, sier lokale kilder til DPA. Flere andre skal ha konvertert til islam av frykt for sitt eget liv.

Yezidi er en gammel og tradisjonsrik sekt som følger en religion fra før-islamsk tid, som respekterer profeter både fra kristendommen og islam.

Ledere i yezidi-samfunnet og menneskerettsaktivister advarer om at hele gruppens eksistens i sitt tradisjonelle område er truet som følge av voldsbruken og fordrivelsene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Men yezidienes situasjon er bare toppen av isfjellet. Siden ISIL startet sitt felttog i Irak i april, er over 1,2 millioner mennesker drevet på flukt i eget land.

Sårbare

Flyktninghjelpen hjelper mange av dem som har søkt tilflukt i det i stor grad selvstyrte kurdiske området i Nord-Irak. Området fremstår som en øy av relativ stabilitet i et krigsherjet Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi prøver å møte de mest grunnleggende behovene for vann, såpe og mat, sier Rebecca Dibb, Flyktninghjelpens norske prosjektkoordinator for Irak.

LES OGSÅ: Islamister jaget munker på dør i Mosul

– De som kommer, er utrolig sårbare. Mange har gått lenge i 40 varmegrader for å krysse grensen, mens andre kommer i biler. Vi forbereder oss på at enda flere tusen fordrevne vil komme, sier hun til NTB på telefon fra Dohuk-provinsen i Nord-Irak.

Dibb forklarer at leirer bygd for å huse flyktninger fra Syria, nå i stedet må ta imot internt fordrevne irakere. Mange bor i leirer, mens andre har søkt tilflukt hos vertsfamilier eller i skoler og moskeer.

Hjelpeapparatet klarer foreløpig å håndtere situasjonen, som imidlertid blir verre og verre for hver dag som går, forklarer hun.

– Krig mot sivile

Den islamske staten, som har røtter i al-Qaida, har tatt kontroll over store landområder i Syria og Irak og rykket inn i storbyen Mosul i sommer.

– De kontrollerer nå sentral infrastruktur i det sentrale Irak, noe som innebærer en alvorlig trussel for befolkningen i hele Irak, sier generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen peker på stor mangel på vann, mat, medisiner og helsehjelp for de mange internt fordrevne, 700.000 bare i det kurdiske området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi fordømmer spesielt ISILs bevisste krigføring mot sivilbefolkningen hvor målet er å drepe så mange sivile som mulig, sier Tørres.

Norsk Folkehjelps partnere i regionen forteller om krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetene i Irak. (©NTB)

Fakta om situasjonen i Irak

* Den væpnede sunni-islamistiske gruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) tok i juni kontroll over store deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

* ISILs fremmarsj smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til den Iran-støttede statsministeren Nuri al-Maliki.

* 29. juni byttet ISIL navn til Den islamske staten, og erklærte sin leder Abu Bakr al-Baghdadi som kalif – leder for alle muslimer.

* Kurderne benyttet ISILs frammarsj til å innta flere områder de har vært i konflikt med regjeringen i Bagdad om.

* I helgen tapte imidlertid de kurdiske styrkene byen Sinjar og flere landsbyer i samme område til ISIL, som også har også har tatt kontroll over Mosul-dammen, Iraks største demning – noe som gir dem mulighet til å oversvømme store områder. (©NTB)

NTB

Les også
Verdensvid støtte til kristne i IrakDen islamske staten
Les også
Islamister jaget munker på dør i MosulMOSUL
Les også
Dagen støtter kristne i Irak Den islamske staten
Les også
Bokstav-støtte til kristne i Mosul
Les også
Frankrike vil gi asyl til kristne irakere
Les også
Jihadister krever at syriske kvinner dekker seg helt til