VANSKELIG JOBB: Å kåre en vinner blant over 100 låter blir en vanskelig, jobb sier lovsangsleder David André Østby, som sitter i panelet.

Skal vurdere over 100 lovsanger

Responsen på låtskriverkonkurransen EnNySang har vært over all forventning. Fredag hadde over 100 bidrag kommet inn.

I dag går fristen for levering ut. Vinneren av EnNySang vil få sin låt spilt inn i studio og gitt ut på en lovsangs-EP i forbindelse med EnDag på Bislet Stadion 1. august 2015.

Dette arrangementet har fokus på kampen mot menneskehandel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men jobben med å kåre en vinner har blitt langt vanskeligere for David André Østby og de andre i panelet.

– Over 100 innsendte bidrag. Hvordan skal dere klare å plukke ut én sang?

– Lett blir det ikke, fordi det er så mange bra bidrag, sier Østby. Han har nettopp har gitt ut sin egen lovsangsplate Eksplosjon, som har toppet iTunes listen og ligget på 22. plass på VG Lista.

SE VIDEO: Få din egenskrevne lovsang utgitt på EP

Høy kvalitet

– Har du fått mulighet til å høre på sangene folk har sendt inn?

– Jeg har hørt på mange allerede og det er mange gode bidrag. Det er generelt høy kvalitet på sangene og en mengde ulike uttrykksmåter. At det er ulike stiler har ikke med kvalitet å gjøre, men at lovsang er personlig. En god lovsang fungerer best når den kommer fra hjertet. Samtidig så skal vinneren levere en låt som skal kunne synges av mange, og den skal passe inn i konseptet til Impuls.

– Hvorfor tror du responsen har vært så stor?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fordi mange skriver låter. Når jeg reiser rundt i Kristen-Norge møter jeg mange som forteller at det skriver, og ofte blir jeg bedt om å lytte til sangen og gi tilbakemelding. Det gjør jeg så ofte jeg kan.

Alle får tilbakemelding

– I EnNySang får alle bidragene en tilbakemelding fra juryen. Hva betyr det?

– Vi har jo ikke tidligere hatt et sted der hvem som helst kan få feedback på låtene sine. Det har vi nå. Og det tror jeg er viktig. Når det gjelder lovsanger som skal brukes i en forsamling skal sangene brukes av mange, da er det også naturlig at flere er involvert når sangen skrives. Co-writing (at flere skriver en låt sammen, journ.anm.) blir mer og mer vanlig. Man skal ikke undervurder viktigheten av feedback, selv når den kommer fra folk som ikke selv er låtskrivere eller nødvendigvis musikalske. At andre mennesker ønsker å synge sangen er det viktigste. Det tror jeg skjer gjennom å kombinere det gjenkjennbare med det nyskapende, sier Østby.

Uoppdaget

– Er det et godt tegn at så mange skriver lovsanger?

– Det er i hvert fall ikke et dårlig tegn. Men den ærlige siden ved dette er at mange skriver låter som ikke blir hørt. Det handler ikke alltid om kvalitet, det kan handle om hvilke muligheter og kanaler man får.

Østby har selv erfart at han kom over lovsanger nesten tilfeldig som ble brukt i et lite miljø, men som fortjente større oppmerksomhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Solveigs sang har modnet

Større potensial

– Et eksempel er lovsangen Nær deg Gud. Jeg fikk høre den på et bønnemøte i en menighet i Drammen og skjønte raskt at låten hadde potensial. Låten er skrevet av David Åserud og vi har spilt den på Skjærgårdsfestivalen. Den ble også gitt ut på EP.

Østby er overbevist om at det fins mange gode sanger der ute som fortjener å bli hørt og sunget. Han tror EnNySang vil hjelpe til med akkurat det.

Les også
Dette er vår Gud
Les også
Forfrisket av nye pinsetonerBok om pinsemusikk
Les også
Få din egenskrevne lovsang utgitt på EP